Hou jij je zwemkleding deze winter aan?

En toen was het bijna winter, nog 3 weken te gaan en de wintertijd gaat in. De winter is in aantocht. Tja en nu, hoe verder met dat zwemmen van je?

Als dit je eerste keer is dat je vanuit de zomer het najaar in zwemt, dan komen er nu wel wat twijfels bovendrijven. Hoe lang ga je deze dalende water temperatuur trotseren? Hoe lang ga je dit volhouden? Tot welke temperatuur kun je verantwoord buiten blijven zwemmen? Wanneer moet je je zwemkleding verruilen voor een wetsuit? (spoiler: dat hoeft helemaal niet, het kán wel).

Logisch dat je twijfelt

Twijfels, drempels en vragen, heel logisch dat je ze hebt. Wat zeker realistisch is, die zomerse dagen die zijn nu wel voorbij. De blaadjes aan de bomen kleuren geel en de kastanjes liggen al voor het oprapen op de grond. Het duurt niet lang meer voordat de bladeren de bomen loslaten en voordat het buitenwater echt donker kleurt. De magie van het zomerse buitenzwemmen ebt misschien nu een beetje bij je weg. Logisch. Maar in de winter buiten zwemmen heeft zijn eigen magie. Maak het jezelf dus makkelijk om te blijven zwemmen!

Heb je dan een wetsuit nodig?

Ik draai de vraag om: waarom wil je zolang mogelijk buitenzwemmen? Als ik dat aan mijn volgers vraag, dan is het antwoord vaak: om het zolang mogelijk vol te houden in badkleding en om de vrijheid van het zwemmen te ervaren. Ze willen zich niet afhankelijk voelen van een wetsuit om te kunnen zwemmen, en ze willen de uitdaging van de koudetraining aangaan. Je snapt: dan is het niet handig om te kiezen voor zwemmen in wetsuit.

Als ik deze vraag aan jou stel, wat is dan jouw antwoord?

A. dat je dit ook graag wilt, vrijheid ervaren.
B. dat je afstanden wilt blijven zwemmen
C. dat je in controle wilt blijven

Grote kans dat je bij alle 3 de antwoorden je prettig voelt. Het zijn alledrie argumenten die vaak worden aangedragen om in wetsuit door te zwemmen. Maar geloof me, alle drie deze dingen zijn buiten haalbaar, ook in badkleding. Je hebt er (ik ga er gemakshalve van uit dat je gezond bent) geen wetsuit voor nodig. Het water begint nu af te koelen. Als je blijft zwemmen geeft dat je precies de geleidelijke gewenning aan kou die je nodig hebt. Je kan dus gecontroleerd door blijven zwemmen vanuit de zomer, je kan dit echt! Daar heb je geen wetsuit voor nodig – enkel een juiste mindset.

Ga je voor de gear of voor de mindset?

Als je op alle 3 de antwoorden graag een JA wilt en je niet verder dan anderhalve kilometer wilt zwemmen kan je gewoon door blijven gaan. Voorwaarde is wel dat je minimaal 4 keer per week in het buitenwater ligt, dat je voldoende tijd en eventueel afstand door brengt in het buitenwater.
Je lichaam gaat dan namelijk wennen aan de kou, je koudetolerantie neemt toe en je zelfvertrouwen dat je het kan ook. Je kan in het buitenwater dus door blijven zwemmen zonder wetsuit. Je hoofd is je thermometer en geloof me, daar luister je echt goed naar.

Eigenwijs mag ook

Heb je last van koude handen of voeten, dan kan je neopreen zwem handschoentjes of zwemsokken gaan gebruiken. En denk je na het lezen van deze blog, ja Susan leuk verteld, maar ik heb er onvoldoende vertrouwen in en ik pak toch mijn wetsuit uit de kast? Doe het dan. Want het mooie van het buitenzwemmen is dat jij bepaalt, niemand anders, ook Susan niet 🙂

Foto credits: Fotograaf Yoyental

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0