Buitenzwemmen met een allergie? Zo blijft het leuk en zorgeloos!
Buitenzwemmen is een fijne manier om te ontspannen én in beweging te blijven. Maar als je een allergie hebt of sterk reageert op prikkels in de buitenlucht, vraagt dat soms nét wat extra aandacht. Of je nu last hebt van hooikoorts, een gevoelige huid of contactallergie, met een paar slimme keuzes kun je gewoon blijven zwemmen.
In deze blog lees je hoe je je goed kunt voorbereiden op buitenzwemmen met een allergie, zodat je klachten vermindert en gewoon lekker kunt zwemmen.
Buitenzwemmen met allergie: zo bereid je je goed voor
Niet iedereen reageert hetzelfde op natuurwater. De een voelt zich direct herboren, de ander krijgt last van jeuk, een verstopte neus of rode ogen. Op sommige dagen is de kans op klachten groter. Denk bijvoorbeeld aan dagen met veel pollen in de lucht of wanneer het zwemwater blauwalgen bevat.
Zwemmen met hooikoorts
Ben je gevoelig voor pollen? Dan is het slim om je zwemmoment goed te kiezen. Vroeg in de ochtend, later in de middag of vlak na een regenbui is de lucht vaak frisser en is de pollenconcentratie lager. Op warme, droge dagen zweven pollen juist volop rond. Die adem je in op weg naar het water of als je na het zwemmen op je handdoek ligt. Wel zo prettig dus om je timing daarop af te stemmen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de klarify-app, met informatie over pollen, het weer en de luchtkwaliteit voor elke locatie in Nederland.
Bij hooikoorts kunnen je ogen rood worden, droog aanvoelen, tranen of jeuken. Draag daarom op dagen met veel pollen een zonnebril om de pollen te weren en je ogen te beschermen.
Zwemmen met een huidallergie
Als je een huidallergie of een gevoelige huid hebt, is het verstandig om vooraf te checken hoe schoon het zwemwater is. Bij warm, zonnig en windstil weer, vooral in juli en augustus, kan blauwalg zich snel ontwikkelen. Deze bacteriën lijken op blauwgroene algen en kunnen gifstoffen afscheiden. Daardoor kun je huidklachten krijgen zoals jeuk, uitslag of een branderig gevoel op je huid of in je ogen.
Je herkent blauwalg aan een groene waas, troebel water of een muffe geur. Maar let op: ook als het water er schoon uitziet, kan er blauwalg aanwezig zijn. Check daarom altijd de actuele waterkwaliteit via zwemwater.nl of op borden bij de zwemplek.
Zo houd je je huid rustig
Heb je een gevoelige huid of huidallergie? Dan kunnen zon, water en wind samen zorgen voor extra uitdroging of irritatie. Deze tips helpen je om je huid te beschermen:
- Smeer je huid vooraf in met een vette crème
- Spoel jezelf na afloop af met schoon water
- Trek droge, luchtige kleding aan na het zwemmen
- Vermijd zwemmen midden op de dag
- Gebruik een zonnebrandcrème zonder parfum of alcohol
- Kies voor zwemkleding van soepele, huidvriendelijke materialen zonder irriterende naden
Toch last gekregen van je huid na het zwemmen? Smeer je huid dan in met een kalmerende zalf, zoals mentholgel of zinkzalf. Blijven de klachten aanhouden of worden ze erger? Neem dan contact op met je huisarts.
Een allergie voor zwemkleding, het kan!
Sommige huidreacties ontstaan niet door het water zelf, maar door contact met bijvoorbeeld zwemkleding, elastiek, zwembandjes of badmutsen. Als je een latexallergie hebt, kan dit leiden tot rode plekken, jeuk of eczeemachtige klachten. Als je weet dat je gevoelig bent voor latex, doe je er goed aan om voor latexvrije producten te kiezen en goed op te letten hoe je huid reageert.
Huidreacties zonder allergie: hoe zit dat?
Soms krijg je jeuk of huidirritatie terwijl het water schoon leek en je geen bekende allergie hebt. Dat kan komen door temperatuurverschillen, parasieten, bacteriën of schimmels in het water. Denk aan zwemmersjeuk (rode, jeukende bultjes door larven in ondiep water), zwemmersoor (een ontsteking van de gehoorgang) of een onverklaarbare huidreactie zoals bij zwemmersdermatosen. Neem je klachten altijd serieus en neem contact op met je huisarts als je twijfelt over de oorzaak.
Meer weten over omgaan met een allergie?
Ook met een allergie is buitenzwemmen een heerlijke manier om te ontspannen. Door goed te weten wat jouw lichaam nodig heeft, voorkom je klachten en maak je het water weer jouw plek.
Op allesoverallergie.nl vind je tips en informatie waarmee je beter leert omgaan met je allergie. Van pollen tot huidklachten; je vindt er praktische tips en adviezen die je meteen kunt toepassen.
Veel zwemplezier!

