De eerste vragen over winterzwemmen stromen binnen
Mijn mailbox zit ineens weer vol vragen
Niets zo heerlijk als een gloeiende huid na het buitenzwemmen. Toch krijg ik er vragen over: hoort dat zo, kan dat geen kwaad? Nee hoor. Zwemmen in de koude tijd van het jaar doet dit met je en dat is heel normaal.
En klopt het dat als je moe bent , dat je je buffer tegen kou sneller kwijt bent?
Kun je verkouden worden van het buitenzwemmen? Is dat normaal of moet je je zorgen maken? Nu het water kouder wordt – en Nederland massaal aan het buitenzwemmen lijkt te gaan – krijg ik weer heel veel vragen.
Ook als je al je tweede of derde zwemwinter in gaat
Heel normaal dat je met vragen zit als je de eerste winter past buiten zwemt, maar wist je dat de vragen blijven komen? Ook voor winterzwemmers die voor het 2de of wellicht 3de jaar door zwemmen? Het valt me op dat vrij veel vragen komen van al enigszins ervaren zwemmers. En dat is niet raar.
Geen winter is hetzelfde en jij ook niet
Je komt altijd weer nieuwe situaties tegen als je buiten zwemt. Zelf heb ik alle kennis en feiten over winterzwemmen in huis, maar ook ik ervaar nog wel eens ‘lichte paniek’ in mijn hoofd. Realiseer je dat we allemaal kwetsbaar zijn in het koude water. Ja, ons lichaam past zich aan de omgeving, ja we doorbreken patronen als buitenzwemmers in de winter maar realiseer je wel dat we kwetsbaar blijven en dat onzekerheid, gebrek aan kennis of een fysieke reactie de overhand kan nemen. Er gaat meer mis door onzekerheid of paniek dan door objectieve gevaren.
Blijf altijd een stap voor op wat er gaat komen
Ga uit het water als je denkt, he wat gaat het eigenlijk nog lekker.
In mijn blog over veilig buiten zwemmen heb ik mijn stappen uitgestippeld. En tuurlijk: naarmate je meer ervaring hebt en vaker buitenzwemt, bouwt je lichaam praktijkervaring op in het koude water. Dan weet je beter wat je kan verwachten voel je je ook meer vertrouwd in het open water.
Fysieke reacties en emoties zijn tijdelijk
Een gloeiende huid, rillingen, kou, onzekerheid of belemmerde overtuigingen: ze komen én ze gaan weer, als je ze aanvaardt en je er niet door in de war laat brengen. In de zomer duik je het water in en voelt het meteen lekker, comfortabel. Nu heeft je lijf iets langer nodig om dat comfort te bereiken. Maar als je een paar minuten zwemt en al je gedachten en fysieke gewaarwordingen er gewoon laat zijn zonder je erdoor te laten meeslepen, dan kom je tot ontspanning. De beloning is het heerlijk frisse, tintelende gevoel na je duik. Dat ontstaat alleen in het koude seizoen.
Wil jij die winterbeloning ook?
Omgaan met de gedachten en fysieke effecten van de kou. Weten wanneer je comfortabel kunt blijven zwemmen en wanneer je er beter uit kunt gaan. Lekker doorzwemmen met de juiste hulpmiddelen en het opbouwen van goede zwemgewoontes. Dat kan allemaal als je meedoet met Zwem de winter door. In dit programma leer ik je in 2 maanden om goed voorbereid de winter door te zwemmen. Je start met een privé zwemworkshop met mij, en vervolgens helpen video-opdrachten en zoomsessies je om te starten met buitenzwemmen en door op een verantwoorde manier door te blijven zwemmen. Al heel wat buitenzwemmers gingen je voor.
Heb je vragen? Mail me gewoon even. Dan plannen we een telefonische sessie en beantwoord ik die vragen met liefde.
Ik ben enorm moe na het zwemmen in de ochtend in de koude zee, gepaard met enorme eetlust.
Ik doe het nu 2 weken dagelijks. Wat kan ik daar aan doen?