Waar wil je meer over weten?

< Alle onderwerpen
Print

Hoe kies je een wetsuit?

Waar dien je rekening mee te houden?

Een wetsuit aanschaffen is helaas nog niet zo makkelijk. Er zijn veel verschillende soorten, maten en diktes in wetsuits. Om te beginnen is het belangrijk om te kijken waarvoor je een wetsuit wil gebruiken. Er is namelijk verschil tussen wetsuits, tri-wetsuits en Swimrun suits. Om het makkelijk te maken houden we het nu even bij de wetsuits. Dan is er de prijs, er zijn veel ontwikkelingen gaande in de wetsuits en daar zit een prijskaartje aan. De goedkoopste pakken hebben gemiddeld 4mm neopreem op de borst en 1mm op de schouders en armen. Op de armen en schouders is het minder om de bewegingsvrijheid in de armen te behouden. Hoe dikker het neopreem, hoe stugger het pak, hoe meer drijfvermogen het pak heeft en hoe warmer het pak is.

De Xenon van Speedo is bijvoorbeeld het duurste pak en heeft op meerdere plekken verschillende diktes neopreem. De Xenon heeft ook het meeste drijfvermogen en is verkrijgbaar in een dames en heren model.

Een ander model, wat meer een instapmodel is, is de Proton. Deze is goedkoper dan de Xenon maar ideaal om mee te beginnen in het openwater.

Met een maximaal van 4mm neopreem en 1.5mm op de armen houdt het pak je warm en heb je voldoende bewegingsvrijheid in het pak. Het neopreem is anders gebruikt in het pak zodat beginnende zwemmers zich minder zorgen hoeven te maken tijdens het zwemmen en het aantrekken.

Eigenlijk is dus de grootste afweging voor het kiezen van een wetsuit:

  • Pasvorm, sluit het pak goed aan en voel je je goed in het pak
  • Dikte neopreem, hoe soepel en hoe warm wil je dat het pak is
  • Hoeveel wil je aan het pak uitgeven
Tags: