06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl
Zwemmen in een binnenbad versus zwemmen in natuurwater. 

Ik heb de voor en nadelen de afgelopen weken ervaren aangezien ik de afgelopen maand twee maal in de week in een binnen zwembad heb gezwommen. Had namelijk een proef abonnement bij de triatlon vereniging van Almere.

Aangezien het een unicum is dat ik überhaupt zoveel binnen heb getraind dacht ik ik deel mijn eigen bevindingen wellicht heb je er iets aan.

 

De voordelen van zwemmen in een zwembad.

Controle: In een binnenzwembad heb je meer controle over de omstandigheden, zoals de temperatuur van het water en de diepte van het zwembad.

Gelijkmatigheid: Het water in een binnenzwembad is meestal vlak en rustig, zonder golven of stroming, waardoor het gemakkelijker is om een gelijkmatig zwemtempo aan te houden.

Voorspelbaarheid: Zwemmen in een binnenzwembad kan comfortabeler aanvoelen voor sommige mensen, omdat de omgeving voorspelbaarder is. Er zijn geen externe factoren zoals golven, vissen, watervogels of stromingen die het zwemmen kunnen verstoren.

Comfort: Voor (veel) zwemmers kan het zwemmen in een binnenzwembad een gevoel van veiligheid en comfort bieden, omdat ze weten dat ze altijd dicht bij de kant zijn en dat er hulp beschikbaar is als dat nodig is.

Focus: In een binnenzwembad is het makkelijker om je te concentreren op je zwemtechniek en snelheid, omdat er minder afleiding is van weersomstandigheden of überhaupt het buitenleven. Minder afleiding kan leiden tot een meer geconcentreerde en gefocuste zwemervaring. Ik kan dit redelijk beamen, alhoewel de warme water temperatuur me dus wel heeft afgeleid. 

Navigatie: Er zijn lijntjes, duidelijke afbakening van banen, wat betekent dat je bijna met je ogen dicht recht en baan kan zwemmen. 

 

 

Nadeel van zwemmen in een binnenbad

Hygiëne: Op papier zijn doorgaans binnenzwembaden beter gecontroleerd op hygiëne en waterkwaliteit, omdat ze vaak worden behandeld met chemicaliën om bacteriën te doden en de waterkwaliteit te handhaven. Echter heb ik zelf de afgelopen weken meerdere bacteriële infecties opgelopen waardoor ik het binnenzwemmen tijdelijk stop heb gezet. 

Keerpunten: Als je moeiteloos een keerpunt kan trotseren dan ben je mijn held. Mij lukt dat in ieder geval niet, een keerpunt vlekkeloos trotseren is al een sport op zich.

Temperatuur: De water temperatuur in een zwembad ervaar ik als erg warm, zelfs heet. Ik merk dat de warme temperatuur me dwars gaat zitten en ik moeite heb om deze van me af te zetten. Echter kan de temperatuur van het water ook een voordeel voor je zijn.

Toegangskosten: Om toegang te krijgen tot een binnenzwembad, moet je meestal betalen voor een lidmaatschap of entreegeld. Dit kan variëren afhankelijk van de faciliteit, de locatie en het type lidmaatschap (bijvoorbeeld eenmalige toegang, maandelijks of jaarlijks abonnement zoals in mijn geval het abonnement van de triatlon vereniging).

Uitrusting: Bij zwemmen in een binnenzwembad heb je misschien bepaalde uitrusting nodig, zoals zwemkleding, een badmuts, zwembril, en eventueel Paddles, pullboy  of een kickboard. Deze kosten zijn meestal eenmalig, tenzij je regelmatig nieuwe uitrusting wilt aanschaffen, wat ik me niet kan voorstellen.

 

De voordelen en soms voor sommige nadelen van open water zwemmen

Daar kan ik wel een boek overschrijven, zoveel voordelen zijn er (oh heb ik ook gedaan). Hierbij toch een paar  voordelen op een rij.

 

Natuurlijke omgeving: Open water zwemmen vindt plaats in natuurlijke water zoals meren, waterplassen, zee , uiterwaarden, waardoor je te maken krijgt met de NATUUR, weersinvloeden, golven, stromingen en zelfs het leven in het water.

Temperatuur: De watertemperatuur kan sterk variëren in open water, van ijskoud tot aangenaam warm, afhankelijk van het weer en de locatie, wat een (extra) uitdaging kan vormen.

Adaptatie: Open water zwemmen vereist vaak een grotere mentale aanpassing, omdat zwemmers worden geconfronteerd met onvoorspelbare omstandigheden zoals golven, stromingen en veranderende watertemperaturen. Dit kan leiden tot een gevoel van avontuur en opwinding, maar kan ook angst en nervositeit veroorzaken. Mede hierom zeg ik altijd, zwem niet alleen. Neem voor de veiligheid iemand mee.

Alertheid: Zwemmen in open water vereist een hoger niveau van bewustzijn van de omgeving. Zwemmers moeten rekening houden met hun positie, eventuele obstakels en andere zwemmers, evenals natuurlijke elementen, wat resulteert in een grotere mentale alertheid tijdens het zwemmen

Navigatie: In open water is er geen duidelijke afbakening van banen, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het navigeren terwijl je zwemt, en rekening moet houden met mogelijke obstakels en veranderende omstandigheden.

Zelfvertrouwen: Succesvol open water zwemmen kan leiden tot een groter gevoel van zelfvertrouwen, zwemgeluk (grootste pretzwemmer ben ik zelf) en voldoening. Omdat jij de zwemmer obstakels hebt overwonnen (mentale uitdagingen) en je hebt aangepast aan uitdagende omstandigheden.

Toegangskosten: Voor open water zwemmen zijn er vaak minimale of geen kosten (reiskosten naar de locatie maar dat je heb je ook bij een zwembad ) verbonden aan het gebruik van natuurlijke zwemlocaties. In sommige gevallen kunnen er parkeerkosten zijn, vooral op drukke stranden of recreatiegebieden, dit is echter wel seizoens afhankelijk.

Concreet zwemmen in een binnenzwembad is meer gecontroleerd en voorspelbaar, terwijl open water zwemmen je confronteert met de natuurlijke elementen en vereist dat je je aanpast aan wisselende omstandigheden. Wat ook een positieve uitdaging kan zijn. Openwater zwemmen geeft mij het gevoel van avontuur en voldoening en dat alles bij elkaar werkt bij mij ook verjongend. Zowel mentaal als fysiek.

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!