10 tips om te starten met winterzwemmen

Wil jij starten met winterzwemmen of vanuit de zomer zo lang mogelijk door blijven zwemmen dan zeg ik: Hatseflats heel goed van je het voornemen is er, ik help je bij de uitvoering. Hier volgen 10 tips om te starten met winterzwemmen die mij 8 jaar geleden ook hebben geholpen toen ik mijn eerste winter door ging zwemmen.

Winterzwemmen hoe begin?

Ten eerste begin je met het bepalen dat je het gaat doen.
Mentaal is vaak de grootste stap om te zetten, denk dan nu niet meteen ik pak mijn badkleding en hoppa ik duik ‘ongetraind’ het water in. Nee, als winterzwemmer bereidt je in je eigen badkamer voor op de kou die je buiten gaat ervaren.

In koud water

Nog alleen heel even dit. Wat is de definitie van winterzwemmen? Winter zwemmen heet officieel winterzwemmen als het buiten water onder de 5 graden Celsius is.

Werk eerst aan je koude tolerantie.

Als je ongetraind begint met winterzwemmen is het zeer raadzaam om thuis in je badkamer te starten met koud afdouchen. Doe dit minimaal 5 dagen van te voren zodat je lichaam rustig kan wennen aan een kouder water temperatuur. Start met het afdouchen bij je voeten en benen aangezien die in het buiten water ook als eerste in aanraking met het koude water. Voelen je benen en voeten ok werk dan langzaam door naar boven. En hou je het maar 10 seconden vol dan is dat helemaal ok, je zult merken dat je vordering maakt als je het vaker doet.

10 koudwater zwem tips

Ok, dan Tip 1. Start thuis met koud afdouchen minimaal 5 dagen voorafgaand aan de FrisseDuik

Tip 2. Kies een zwemplek waar je makkelijk in en uit het water kan. Het liefst daar waar je kan staan.

Tip 3. neem iemand mee, niet alleen gezellig maar geeft ook een veilig gevoel als er iemand bij je is. Deze persoon kan met je mee zwemmen of aan de kant staan.

Tip 4. Draag wijde makkelijke kleding en draag geen veterschoenen. Niets zo vervelend als je veters strikken met koude handen.

Tip 5. Haal de prestatie eraf, voel niet de druk dat je van alles moet. Lukt het vandaag niet dan probeer je het op een ander moment weer. Belangrijk is dat jij je goed voelt.

Tip 6. Loop rustig het water in en ga eerst dippen blijf rustig ademhalen. Hou het kort en ga er uit voordat je begint te rillen.

Vuistregel: ongetraind is de water temperatuur de tijd die je in het water door kan brengen.
Water temperatuur is te meten via bad thermometer en anders hier via deze link.

Tip 7. Zorg dat je aan de kant meteen je natte zwemkleding uit doet, trek je zwemponcho aan en kleed je aan.

Tip 8. Beweeg, zorg dat je bloedcirculatie in je uiteindes weer op gang komt en beweeg lekker

Tip 9. Drink wat warms zodat je van binnen opwarmt

Tip 10. De kop is eraf, je mag trots op jezelf zijn, je hebt het gedaan. Joehoeee!

Let wel op

Aanvullend: Als je nieuw bent met zwemmen in koud water, begin dan met korte sessies en bouw geleidelijk aan op. Begin met een paar minuten en verleng langzaam de duur van je zwemsessies naarmate je lichaam eraan gewend raakt.

Tijdens het zwemmen in koud water is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren Als je ongemak, pijn of extreme kou ervaart, stop dan onmiddellijk en ga opwarmen. Onthoud dat zwemmen in koud water uitdagend kan zijn en niet voor iedereen geschikt is. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met zwemmen in koud water, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. Ga niet winterzwemmen bij een te hoge bloeddruk, zwangerschap of als je epileptisch bent.

En lukt het niet om zelf te starten, boek dan een workshop bij mij of MELD JE AAN voor mijn 2 maanden “Zwem de winter door” progamma. 

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0