Ik zet me schrap tegen het dashboard, ik schreeuwde nog, “kijk uit” tegen mijn partner. De klap kwam, veel herrie en het volgende wat ik me herinner is dat ik hyperventilerend naar voren gebukt zat, huilend in mijn stoel. Ik huilde van de pijn, dit ongeluk zag ik aankomen.

Zes jaar geleden overviel het me. Het was destijds een kop-staart botsing waarbij ik de kop was. Nu was ik de bijrijder en zag ik het aankomen, ik voelde de gordel branden in mijn ribben en had zo’n onbeschrijfelijke pijn in mijn rechter onderarm en nek.

Blik op blik maakt zo’n herrie

In een flits zag ik het gebeuren en zijn we aangereden toen we bijna thuis waren. Mijn partner en ik zaten alleen in de auto toen ik in een flits een auto van rechts voorbij zag komen. Achteraf bleek dat de andere door rood reedt. Kon ook niet anders, wij hadden een groen stoplicht toen we optrokken.

Mijn partner belde 112 nu voor ons zelf

Met de ambulance ben ik meegenomen maar het ziekenhuis. Ik kreeg een nek brace en ik mocht me niet meer bewegen. Het moment dat de ambulance bij me was duurde voor mijn gevoel heel lang. Ik hoorde de hele tijd een fluitje buiten en voor de rest was ik mezelf alleen maar moed in aan het praten. Ik wist op dat moment nog niet van de schade was. Ik was enkel enorm verdrietig dat het dit maal mijn rechterkant was. Ik was nu de bijrijder en mijn gezonde kant heeft een klap gehad. Mijn gezonde kant heb ik nodig. Hoe nu verder? Ik werd geleid door angst en pijn.

De impact was zo groot.

Ik beleefde opnieuw een trauma. Hoe kan het zo zijn dat ik zes jaar later opnieuw betrokken raakte bij een auto ongeluk?

Dit trauma moet ik verwerken

Als de tijd zo langzaam voorbijtrekt dan schiet er van alles door je hoofd. Het wachten op de ambulance duurde voor mijn gevoel eeuwig. Mijn partner en een politieagent spraken me moed in, blijf zitten mevrouw de ambulance is onderweg.

Terwijl ik dit schrijf voel ik nog de emotie, de angst, de paniek, de pijn, maar met name ook de onmacht. Het feit dat ik nu weer afhankelijk zou zijn van anderen, dat ik herstel nodig heb, dat mijn slechte linkerkant wederom een klap heeft gekregen…. Het onbegrip dat iemand door rood rijdt.

Het zwemmen draagt bij aan mijn herstel

Een trauma op een trauma. Zes jaar geleden ben ik betrokken geweest bij een kop-staart botsing waarbij ik blijvend nekletsel heb opgelopen. Destijds was ik de chauffeur en zag ik het ongeluk niet aankomen. Het herstel viel fysiek en mentaal zwaar. Van fulltime werken naar fulltime revalideren. Naar financiële onafhankelijkheid naar financiële afhankelijkheid. Een juridisch geschil. Het heeft tijd gekost om alles een plek te geven.

Om positief te blijven in donkere momenten. Om te denken te blijven denken in mogelijkheden. De kou, het zwemmen heeft toen fysiek en mentaal bijgedragen aan mijn herstel en nu 6 jaar later dacht ik, yes het gaat echt goed met me! En nu zit ik hier in de auto te wachten op de ambulance, te wachten op het vervolg traject.

Inmiddels is het ongeluk al een paar weken geleden en gaat het stapje voor stapje beter met me. Mijn rechterkant is zo goed als herstelt, mijn angst voor het opnieuw auto rijden heb ik overwonnen, de zwellingen nemen geleidelijk af en ik heb al een paar keer gezwommen.

De regie geeft mij houvast, het hypothetische stoplicht kleuren geven aan hoe ik me voel

Beluister hier de podcast waarbij ik vertel over de stoplicht kleuren.

Fysiek en mentaal heb ik een klap gehad, en ik kan je vertellen dat ik er lang nog niet boven op ben en nog geen idee heb hoe lang mijn herstel dit maal gaat duren. Ik douche elke dag koud, heb diverse behandelingen en probeer me zo min mogelijk op te winden over dingen waar ik geen grip over heb. Ik pak de regie, ik heb de ervaring van een eerder auto ongeluk en ik weet hoe ik door middel van kou en buitenzwemmen mijn pijn kan reduceren en mijn mobiliteit kan vergroten.

Ik hou vast aan wat ik kan en probeer dan waar mogelijk zoveel mogelijk te genieten van de dag, mijn gezin, het zwemmen en het buiten leven. Het leven gaat door, mijn leven gaat door. Het had vele malen erger gekund.

Onze kinderen hebben nog steeds last van angst

Autorijden doe ik weer, de drempel is weg. Ik maak voldoende ruimte in mijn hoofd om het ongeluk een plekje te geven. Ook luister ik naar mijn kinderen als ze bang zijn dat ik op pad ga in de auto. Dit ongeluk heeft niet alleen zijn sporen achter gelaten bij mij en mijn partner maar bij ons hele gezin. Onze jonge kinderen zijn zich zeer bewust van het feit dat het bijna fout was afgelopen met hun ouders, dat we in het verkeer kwetsbaar zijn.

Ik heb vertrouwen in mijn krachten, herstellen dit kan ik

Gebeurd is gebeurd, het zit niet in mijn aard om hier te lang negatief bij stil te staan. Ik ben inmiddels ervaring deskundige als het gaat om het traject na het auto ongeluk, de nasleep en het herstel is mij bekend. Herstellen gaat me hoe dan ook lukken ‘I have been there’ namelijk and ‘got the tshirt’ twice’.

Gelukkig kan ik buiten zwemmen. Vol vertrouwen zal ik dat blijven doen.

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0