Routines saai? Nee, veilig!
Routines – Ik leg mijn thermometer in het onstuimige koude water
Eerst die thermometer en dan pas ga ik het water in. Het is december en de buitentemperatuur is gedaald naar standje koud. De watertemperatuur is 5,7 graden Celsius. Check, genoteerd. Ik ga het water in en ik heb zojuist besloten dat ik vandaag maximaal 10 minuten ga buitenzwemmen.
Routine in het buitenzwemmen zit er na 5 jaar ingebakken
De routine is voor mij als ervaren winterzwemster zo gewoon, dat ik niet eens meer merk dat ik voor mezelf vaste patronen heb ingebouwd die mij rust, vertrouwen en handvatten geven. Maar voor jou heb ik ze even uitgeplozen. Als je nog niet zo veel winterzwemervaring hebt, mag je me gewoon kopiëren.
Mijn routine begint bij bepalen dát ik het ga doen
Het is een doordeweekse dag en ik heb in mijn agenda vastgelegd dat ik vandaag ga buitenzwemmen tussen twee afspraken door. Concreet feit. Vandaag weinig tijd om te gaan zwemmen, maar ik maak er wél de tijd voor in mijn overvolle agenda.
Check, ik heb in totaal 30 minuten om het huis uit te gaan, naar het water te rijden, te zwemmen, om te kleden en naar huis te gaan. Er is een kleine marge van 10 minuten ingebouwd, zodat ik zeker weet dat ik het red om aangekleed weer ‘fris en fruitig’ achter mijn laptop te zitten tijdens de volgende online zoommeeting.
Nu mijn zwemtas inpakken en thuis al badpak aantrekken
Mijn zwemtas staat altijd klaar met mijn thermometer, op maat gemaakte oordoppen , badmuts, zwemboei, fluitje, zaplock-bag en zwembril er standaard in. Nu ik ga zwemmen pak ik geroutineerd mijn droge swimponch, een extra zwempak, fles met heet water en een extra thermoshirt er ook in. Dan een dubbel check of mijn muts er in zit. Check, zwemtas is compleet.
Voordat ik de deur uitga, check ik gauw de weerapp
In ruime kleding, warme sokken en laarzen stap ik naar buiten. Terwijl ik dat doe, check ik gauw even mijn weerapp om er zeker van te zijn dat het niet gaat onweren. Onweer is geen zwemweer. Het blijft droog met een stevig windje, maar er is geen onweer op komst.
Check. Ik zit al met één been in de auto.
Bij de zwemlocatie kleed ik me snel uit
De kleren die ik droeg, inclusief mijn winterjas, stop ik in mijn extra boodschappentas. Als ik in mijn badpak sta, voorzie ik mijzelf van badmuts en zwembril, oordoppen, zwemboei en telefoon.
Ik kijk met een wijde blik naar het water
Hallo water, ahhh wat doe je vandaag, ik zie golfslag, je beweegt je….. ik zie de waterhoentjes hobbelig en bobbelig drijven op het donkere onstuimige water.
Ik neem de wateromstandigheden in me op terwijl ik mijn thermometer weer uit het water haal. 5,7 graden Celsius. Koud, lichte golfslag en een windje waar ik rekening mee dien te houden tijdens het omkleden, zodra ik uit het water kom.
En dan is het zo ver: ik trotseer het water
Ik moet nog steeds iets overwinnen als ik het koude water in ga, maar als ik er eenmaal in ben geniet ik! Ik weet wanneer ik de 10 minutengrens passeer, omdat de wekker van mijn iPhone afgaat in mijn boei: het wordt tijd om er uit te gaan.
Voldaan en fris kom ik uit het water
Ik loop naar mijn zwemtas en ben me meteen bewust van de wind die probeert grip om me te krijgen. Ik ontdoe me van mijn zwemspullen en pak uit mijn tas de warme petfles, waaromheen mijn handdoek en sokken gewikkeld zaten. Het warme water gebruik ik als instant warme douche.
Terwijl het warme water als een douche over me heen druppelt, zie ik dat het waterhoentje het welletjes vindt voor vandaag en de kant opzoekt. Ik grinnik en kleed me rustig aan: alle kleding zit op aantrekvolgorde in mijn tas.
Na het aantrekken van mijn sokken en laarzen pak ik mijn autosleutels en stap met een glimlach en verwilderd haar mijn auto in. Terwijl ik mijn autodeur dicht trek merk ik dat ik ook de buitengeluiden van het klotsende water, de wind en de watervogels achter me laat.
Ruim op tijd zit ik weer achter mijn laptop
Thuis haal ik de natte spullen uit mijn zwemtas en hang ze op. Een kam door mijn haar en ik zit weer keurig achter mijn scherm voor de meeting.
Routine, zo fijn! Ik heb het gevoel dat ik met mijn ogen dicht mijn zwemtas in kan pakken, mijn zwemroute kan afleggen en mij in het donker kan omkleden. Routine draagt bij aan rust en ruimte in mijn hoofd en geeft het veilige gevoel dat ik mijn voorbereiding en uitvoering onder controle heb.
Heb je mijn blog ‘De natuur heeft ruime openingstijden‘ al gelezen? Dan weet je waarom mijn winterprogramma zo interessant is!
Wil je weten hoe andere zwemmers omgaan met hun zwemroutine?
En wil je weten wat het winterprogramma inhoudt? Dan klik je op onderstaande button!
Goed en mooi omschreven, het woord routine kun je ook vervangen door checklist. Door een checklist op papier of in je hoofd voorkom je teleurstellingen en fouten en die zijn snel gemaakt als graag wilt zwemmen bij deze temperaturen zowel in water als nadien. Zelf gebruik ik ook zo’n routine / checklist als ik ga zwemmen voor mij is het ook het eerste jaar dat ik veel buitenzwem en de beloning achteraf is vooral het mooiste, de rust in mijn hoofd tijdens en na het zwemmen.
Ah, fijn om zo te lezen! Als eerstejaars zwemmer is het bijzonder fijn dit te lezen en wat aanpassingen in mijn dagelijkse zwempatroon te maken! Dank!
Hoi, hier nog een eerste jaar winterzwemster. Ik zou graag de watertemperatuur willen weten waar ik in zwem. Welke thermometer gebruik je en hoe lang leg je deze in het water?