Monovin

De monovin is een flipper waar je met beide voeten in gaat en er daarna mee kunt zwemmen. Monovinnen worden veel gebruikt voor het zeemeermin zwemmen. De zeemeermin staart gaat over de monovin heen, de monovin functioneert in dat geval als ‘’motor ’’van de staart.

Waar wordt een monovin voor gebruikt?

De monovin wordt logischerwijs gebruikt tijdens het zwemmen; sporten als vinzwemmen, free-diving en het welbekende zeemeermin zwemmen worden uitgeoefend met de monovin.

Vinzwemmen en freediven zijn onder de Nederlandse bevolking relatief onbekende sporten. Het zeemeermin zwemmen daarentegen heeft de afgelopen jaren flink gewonnen aan populariteit in ons land, maar ook in omringende landen als België en Duitsland.

Door de populariteit is er een enorm aanbod ontstaan aan monovinnen die worden aangeboden op de Nederlandse markt in combinatie met het zeemeermin zwemmen. De ene monovin is veiliger dan de andere monovin. Maar waar dient een veilige monovin eigenlijk aan te voldoen en wanneer is zwemmen met een monovin veilig? Laten we dat hieronder eens bekijken

 

Wanneer is – het zwemmen met – de monovin veilig?

In hoeverre een monovin veilig is hangt af van enkele factoren. Het design van de monovin heeft grote invloed op de veiligheid van de monovin.

Kun je gebruik maken van de zogeheten quick-release methode?

De Quick-release methode komt vanuit de fabrikant Fin Fun. De monovin van Fin Fun is zo vormgegeven dat beide voeten in een neopreen sok gaat. Wanneer je de monovin dan uit wil doen trap je als het ware één van de twee sokjes uit. Vervolgens trap je het tweede sokje uit met de voet die los zit en ben je vrij van de monovin in het geval van nood.

Een andere monovin is bijvoorbeeld zo gedesigned dat je voeten met gespen vastzitten en dat je deze in het geval van nood niet kunt uittrekken onder water. Je moet dan eerst je staart naar beneden zien te krijgen waarna je de gesp open kunt krijgen. Niet zo veilig dus.    

 

Zwem je onder begeleiding?

Er kan altijd iets gebeuren onder water, zeker wanneer het om kinderen gaat en mensen die net beginnen met het vinzwemmen of zeemeermin zwemmen. Je bewegingsvrijheid wordt immers beperkt door de monovin.

Daarom is het aan te raden om onder begeleiding te gaan zwemmen, of in ieder geval met één iemand samen op het moment dat je gaat vinzwemmen. Zo kun je op elkaar letten en veilig door het water gaan.

Je zwemt anders, houd hier rekening mee

Met een monovin en/of zeemeermin staart ga je sneller door het water en ben je eerder vermoeid. Let daarom goed op je energie en hoe je zwemt ten opzichte van obstakels en eventuele mede zwemmers. Een goede tip is, wanneer je op je rug zwemt, om een arm uit te steken zodat je een eventueel obstakel kunt opvangen.

 

We wensen je heel veel plezier met het vinzwemmen en/of het zeemeermin zwemmen, doe voorzichtig, begin rustig met het zwemmen en geniet van de ervaring.

 

Meer informatie check de website: https://zeemeerminshop.nl 

 

* Betaald partnerschap

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!