06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl

FOTOGRAFIE: JEROEN SCHOKKER

Doe inspiratie voor het buitenzwemmen op!

Hatseflats!

Leuk dat je met me mee leest!

In dit bericht neem ik je mee in het buitenzwemmen en álles wat daarbij komt kijken!

Ik duik de wereld van het buitenzwemmen in aan de hand van vier thema’s:

 

Natuur

Gezondheid

Kou

Zwemmen

 

Ik wens je veel leesplezier en hoop je snel in het water te zien!

 

Ciao!

 

Susan

Natuur - FrisseDuik

Natuur

De natuur brengt je in beweging

Ik heb het eerder gezegd. De natuur is altijd toegankelijk en heeft ruime openingstijden en de natuur brengt ons weer in verbinding met onszelf. Even onthaasten en pauze van onze dagelijkse beslommeringen, verplichtingen en sleur. Veel hoeven er niets voor te doen om de natuur ‘binnen te laten’. De natuur is namelijk dichter bij dan je zelf vaak beseft. Je hoeft er zelf persé niet voor naar een park of bos. Als je toegang hebt tot ‘groen’ in je eigen leefomgeving dan ben je al buiten en kan de verbinding beginnen. Denk bij binnen-natuur aan planten, kruiden in pot, insecten, aarde tonnen wandelende takken en of vissen.

En tuurlijk: buiten wandelen, fietsen de lucht inademen en of zwemmen heeft meer mijn voorkeur, maar besef dat je ‘groen kan leven’ ook op 5 hoog in een stad.

Meer ideeën op doen? Bekijk dan deze blog:

https://maatschapwij.nu/blogs/natuur-in-huis/

Gezondheid - FrisseDuik

Gezondheid

Waterkwaliteit

Check jij de zwemwater app voordat je gaat buitenzwemmen op de waterkwaliteit?

Heel eerlijk, ik vergeet het nog wel eens te controleren voordat ik ga zwemmen. Terwijl zwemmen in schoon en veilig water heel belangrijk is voor onze gezondheid. Blauwalg kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je in aanraking bent geweest met blauwalg dan kan huidirritatie krijgen, jeukende ogen en/of maag- of darmproblemen.

Wat is blauwalg?

Blauwalg is eigenlijk geen alg, maar het zijn bacteriën die snel kunnen groeien als de watertemperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius is. Blauwalgen leven van licht en voedingstoffen die in het water voorkomen, zoals stikstof en fosfaat.

Als er veel voedingstoffen in het water zitten en het warm is, kunnen blauwalgen goed groeien. Ze kunnen dan een bloei veroorzaken en een drijflaag vormen.

Als de onderkant van deze drijflaag afsterft, kunnen blauwgroene gifstoffen in het water terechtkomen. Door deze kleur komt de blauwalg aan zijn naam.

Sommige soorten kunnen drijflagen vormen die zich door de wind kunnen ophopen. Blauwalgen zijn oer bacteriën die zo’n 2,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan. Ze zijn erg belangrijk voor het voedselsysteem onder water

Bron: https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/

Kou - FrisseDuik

Kou

Je moet er nu nét iets meer moeite voor doen

Door de oplopende buitentemperatuur moet ik creatiever zijn met de koude oplossingen. En ik kan je vertellen dat het me redelijk goed afgaat.

Hoe ik dit doe is heel simpel: door niet meer de warme kraan aan te zetten. Dus ja, door volledig koud te douchen (doe ik nu al non stop voor 3 maanden), door buiten in de ochtend onder de sproeier te gaan staan. Oké, je moet er wel een tuin voor hebben. Door een koud voetbenbad te nemen (inclusief ijsblokjes). Dit werkt trouwens ook goed voor je handen.

En als je het echt even niet meer weet, dan kan je altijd ook externe hulp opzoeken en dan bedoel ik een freezlab door whole body cryotherapie. Of een regenton die omgetoverd is tot ijsbad, toch Jeroen, Jos, Ruud en Henk?

Zwemmen

Zwemevents

Alsof het niet al druk genoeg is met de zorg van jonge kittens, baby loopeenden, kuikens, sportende kinderen, avondvierdaagse, verjaardagsfeestjes (iedereen lijkt wel jarig in juni), het gezin, opleidingen en gewoon zwemmen, doe ik ook nog eens mee aan diverse zwemevents. En, guess what, heel verrassend (not) 😉 deze pretzwemmer wordt een competitieve prestatiezwemmer. Leiden en Bodegraven zijn geweest. De Poeloversteek is aaanstaande woensdag en de afstanden zwem ik binnen. Ik bedoel dus buiten.

Doe je ook mee?

Doe je ook mee aan een zwemevent? Ik heb dus de Poeloversteek, 3 kilometer in de Westeinderplassen nog staan. En ik doe mee aan de SingelwimUtrecht, je kunt je hier aanmelden bij het team FrisseDuik.

Alles komt samen

Naast dat ik de sfeer bij de zwemevents heel gemoedelijk vind, vind ik het ook fantastisch om de saamharigheid tussen idereen te zien. Wat de reden van een ieders deelname ook is, we zijn gelijkwaardig. Zwemmer of toeschouwer. Jong of oud, badkleding of wetsuit, man of vrouw, grote afstand of kleinere afstand: we doen het. We willen heel stiekem allemaal de beste tijd of een PR zwemmen. Dat is helemaal oké, maar bovenal doen we het samen.

Petjes of voor alle vrijwilligers en organistietoren. Dank dat jullie deze natte zwemdagen mogelijk maken!

Naar welk zwemevent ga jij? Deel je reactie hieronder.

Foto’s van SpeedoSwim in Leiden zien, check mijn Instagrampagina FrisseDuik

Ben jij iemand die graag een frisse duik neemt, maar lukt het nog niet altijd even goed, of wil je er meer uithalen?

Meld je dan aan voor mijn community!

Facebookgroep Hoe te beginnen met buitenzwemmen

FrisseDuikRondjeNederland

Neem eens een kijkje in mijn Facebookgroep FRISSEDUIKRONDJENEDERLAND!
Hier vind je meer dan 720 liefhebbers van het buitenzwemmen door heel Nederland.

Je kan er zelf posten en of zwemafspraken met andere maken. Ook ik kom er regelmatig voorbij. En heb je een vraag? Er zijn 720 andere zwemmers die met je mee denken!

Liefs,

Susan

 

Herken je jezelf in dit bericht of heb je er iets aan gehad?

Laat het me dan vooral hieronder in de reacties even weten!

Het is fijn om zulke reacties te lezen.

logo FrisseDuik

Agenda

De komende tijd staat er het volgende in mijn agenda:

Woensdag 29 juni 2022

Ik zwem de 3 kilometer! Vandaag is het me ook gelukt, bekijk hier de video.

Zondag 10 juli 2022

  • SingelswimUtrecht

Ik zwem de prestatietocht van 2,5 kilometer!

Schrijf je hier ook in en kijk voor meer informatie op:https://www.singelswimutrecht.nl

 

 

Volg me gerust op social media of neem contact met me op!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!