06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl
© FrisseDuik | fotografie: Jeroen Schokker

Vakantie voorbij en zwem je door?

Ben jij die eeuwige koukleum en slaap je in de winter het liefst met dikke, warme sokken aan en een elektrische deken over je heen? Heb je een aversie tegen kou of nog erger, heb je het gevoel dat je het altijd koud hebt? Ik kan me wel voorstellen hoe jij je dan voelt. Knap vervelend om de kou zo te ervaren. Te ervaren als wellicht iets negatiefs, terwijl kou juist kan bijdragen aan warm worden en warm blijven.

Kou is het nieuwe warm

Dat geldt niet alleen voor mij, maar met mij ook voor andere gelijkgestemden. Waar ik er vroeger van overtuigd was dat je een acute blaasontsteking zou oplopen als je in de winter door bleef zwemmen, weet ik inmiddels wel beter. Kou is mijn vitamine D, mijn kopje koffie, mijn 5de versnelling, mijn warme trui, mijn rondje hardlopen, mijn therapeut, mijn glijbaan, mijn alles in 1.

Kou is mijn medicijn, want kou draagt bij aan mijn herstel. Mijn verborgen letsel, mijn chronische pijn, staat op de achtergrond zodra de kou mijn lichaam omarmt. Kou is mijn warme bad!

Kou werkt dus helend

Mentaal en fysiek. Maar wat kou vooral bij me doet, is bijdragen aan ontspanning. Ik ontspan als ik buiten in koud water zwem en kom letterlijk tot rust in mijn hoofd en lijf.

Door de kou is er enkel ruimte voor het moment. Zwemmen in buitenwater, genieten van de natuur en beseffen dat ik dit kan. Dat mijn lichaam dit aan kan en dat ik leef en me vrij voel.

Dus ja, mijn antwoord is...

Ja! Ik zwem de winter door. Ik word nu al blij van het feit dat de meteorologische herfst is begonnen en dat het water weer afkoelt. En ik word nu al blij dat, als ik ’s ochtend heel vroeg zwem, ik weer kippenvel krijg als ik het water in loop. Ik hou van kou, ik gedij goed in kou. Kou is mijn glijbaan. Gillend en vol van pret glij ik er van af wetend dat, zodra ik het water aanraak, ik de grootste glimlach ever heb en ik zo snel mogelijk op de kant klim om het moment opnieuw te beleven en vooral vast te houden. Vanuit de zomer blijven zwemmen naar de herfst en de winter door, houd me fit en ontspannen. Dat positieve effect gun ik jou ook! 

Zwem de seizoenen door, ook jij kan dat

Dus ga er voor. Houd je zwemtas ingepakt en doe dat waar jij je goed bij voelt. Want je zit nu lekker in je vel en je wilt de winterdip vermijden, door mentaal en fysiek fit blijven.  Hou dit goede voornemen vast en blijf je passie volgen. Doe wat voelt. Voor mij is dat buiten zwemmen en het liefst in heeeeel koud water.

Hulp nodig bij doorzwemmen in de winter? Klik hier voor mijn mooie winteraanbod.

Heb je mijn boek: Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater! al gelezen?

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!