FOTOGRAFIE: FRED ROTGANS

Het weer wordt kouder dit weekend. Doe jij het veilig?

In de winter is zwemmen net iets riskanter (en leuker!)

Zwem je door deze winter? Ik vind dat een top idee – niet voor niks heb ik een winterzwemprogramma ontwikkeld, waarmee ik je help om de hele winter buiten door te zwemmen en zelfs te genieten van de kou!

‘Is dat niet gevaarlijk?’, vragen mensen me vaak. Vooral de mensen die met winterjas, muts en sjaal langslopen als ik druipend uit het water kom 😉 En als ik eerlijk ben: ja, het is nèt een tikkie riskanter om ’s winters buiten te zwemmen dan ’s zomers. Dat komt niet alleen door de watertemperatuur, want kou op zich is allesbehalve gevaarlijk. Het komt vooral door gebrek aan kennis van kou. En doordat er minder mensen aan de waterkant zijn.

Je kunt heel goed veilig blijven zwemmen

Goede voorbereiding is het halve werk. Je lichaam kan heel wat kou aan, maar zorg wel dat je niet té ver afkoelt en help je lijf om weer op te warmen. Een paar tips:

  • Pak je zwemtas goed in (check mijn samenwerking met SportEmotion en gebruik de FD korting FRD2020) en zorg dat je alles bij je hebt. Badmuts, zwembril, zwemboei en swimponch (nu in de aanbieding) of handdoek.
  • Neem wat warms te drinken mee voor na het zwemmen, heet water is vaak al voldoende. Doe wat gember (te koop in mijn webshop) in je thermosfles en je warmt nog sneller op.
  • Neem een petfles warm water mee om je na het zwemmen hiermee af te spoelen.
  • Neem een warme muts mee om te dragen na het zwemmen.
  • Stop je telefoon (ziplock bag) of waterdichte telefoonhoesje in je zwemboei en zet de wekker zodat je niet te lang zwemt.
  • Pas je zwemtijd aan, aan de temperatuur van het water. Heb je geen thermometer? Kijk dan op de website van Rijkswaterstaat.
winter zwemspullen

Safer samen

In de zomer kun je beter samen met iemand zwemmen, maar in de winter is dat nog belangrijker. Er zijn minder voorbijgangers die je kunnen helpen als je hulp nodig hebt. En als zwemmaatjes kun je elkaar in de gaten houden: worden die lippen niet te blauw? Kom je allebei nog goed uit je woorden?

  • Zoek je een zwemmaatje, doe dan een oproep in de besloten facebookgroep van; een FrisseDuik, rondje Nederland.
  • Ben je hier nog geen lid, meld je dan direct aan. Deze groep deelt zwemfoto’s en -video’s en we doen een oproep om maandelijks ergens in Nederland samen te gaan zwemmen. Ook kun je je zwemvragen in de groep kwijt.

Veilig alleen

Er is nu eenmaal niet altijd een zwemmaatje voorhanden op de tijd en de plaats waar jij gaat zwemmen. Ook dan kun je veilig zwemmen, als je maar wat extra voorzorgsmaatregelen neemt.

  • Zwem je alleen, maak dan afspraken met je achterban: zorg dat ze weten waar je bent en hoe laat je weer terug bent. Spreek eventueel af dat je een appje stuurt of even belt als je het water weer uit bent, zodat ze weten dat je weer gezond en wel aan wal staat. Dan kunnen zij alarm slaan als er geen berichtje komt.

Goed opwarmen

Als je uit het water komt, help je lichaam dan weer op te warmen. Profiteer van je goede voorbereiding: spoel jezelf even met het warme water uit de petfles en drink het water of de gemberthee uit je thermoskan. Houd je hoofd warm met je muts en draag andere wollen kleding. En laat je voeten na het zwemmen goed ademen, dan worden ze sneller warm. Geen strakke schoenen dus, maar klompen, crocs, laarzen of wijde schoenen waarin je tenen lekker kunnen bewegen. Ben zelf erg fan van het merk Muck en draag standaard deze laarzen. Ze zijn bewust een maat te groot waardoor mijn voeten de ruimte hebben en dus sneller opwarmen. Ook heb je een goede grip op een natte gladde ondergrond. Dan word je weer lekker warm, je lichaam staat helemaal ‘aan’ en jij bent weer opgeladen van je uurtje in de natuur!

Doe het met Schaapjeschaapje.nl

En om je lichaam goed warm te houden adviseer ik je wollen ondergoed, t-shirt of zelfs een wollen onesie te dragen. Al mijn kleding koop ik bij Schaapjeschaapje. Schaapjeschaapje en FrisseDuik hebben een nieuwe samenwerking opgezet. Gebruik de kortingscode FRD2022 en ontvang 10%korting op je aankoop. Wollen onderkleding is ook handig om thuis te dragen, dan hoeft de kachel niet zo hoog te staan.

Zwemse en stay safe,

Liefs Susan

PS: Kom je zaterdag 3 december ook naar Almere? Bekijk hier mijn event en meld je aan. Om dat het kort dag is is het fijn als je ook even via deze mail me laat weten of je er bij bent.

Al gelezen en of gezien?

Mijn laatste blog gelezen over bloot in de vrieskou? Herkenbaar of juist niet. Super tof als je een reactie achter laat.

De Universiteit van Nederland heeft hele duidelijke uitleg video’s waarin ze vertellen over kou, bruinvet, spieren en metabolisme.

Mocht het starten van het buitenzwemmen jou niet lukken en heb je hulp nodig, maar twijfel je nog? Bekijk dan deze beoordelingen die ik onlangs heb ontvangen. Trots op mijn klanten!

Pieternel

27 november 2022 | In april heb ik vanuit mijn werk kennisgemaakt met Susan en het buitenzwemmen. Een geweldige ervaring! Ben de zomer doorgezwommen maar toen het weer kouder werd raakte ik mijn vertrouwen wat kwijt en heb ik Susan weer benaderd. En daar ben ik heel blij om! Susan heeft een zeer prettige, persoonlijke benadering en ze blijft echt bij je. Op de kant was het -1, het water 7,5 en ik ging!!! Heerlijk! De begeleiding zorgt ervoor dat ik nu weer uitkijk naar het plonzen, het zit weer in mijn systeem.
Verder is het met Susan ook gewoon altijd gezellig!

Suzanne Zomer

17 oktober 2022 | Samen met mijn man een sessie met Susan gedaan. Het was een hele ervaring! Susan is enthousiast en weet wat ze doet. Ze let goed op signalen en begeleid prettig. Zo reageerde ik totaal anders op het koude water dan mijn man, maar Susan wist daar goed op in te spelen. Wij hebben het als zeer positief ervaren en wij zijn gemotiveerd om het zwemmen in natuurwater te gaan doorzetten. Kom maar op winter! Dus als je nog twijfelt en je heb een zetje in de rug nodig?… maak een afspraak met Susan!

Wil je ook een privé workshop boeken? Bekijk hier het aanbod.

Ben jij iemand die graag een frisse duik neemt, maar lukt het nog niet altijd even goed, of wil je er meer uithalen?

Meld je dan aan voor mijn community!

Facebookgroep Hoe te beginnen met buitenzwemmen

FrisseDuik op spotify

Sinds kort neem ik podcasts op die gaan over buitenzwemmen. Ze zijn via deze  link te beluisteren.

Benieuwd wat je er van vindt. Heb je nog ideeën m.b.t onderwerpen dan hoor ik het graag.

Liefs,

Susan

 

Facebookgroep Hoe te beginnen met buitenzwemmen

Hoe te beginnen met buitenzwemmen?

Neem eens een kijkje in mijn Facebookgroep!
Hier vind je meer dan 200 liefhebbers van het buitenzwemmen!

Wil je graag meer weten over buiten zwemmen in de natuur of wil je juist nu beginnen met buitenzwemmen?

Via mijn Facebookgroep Hoe te beginnen met buitenzwemmen informeer en inspireer ik je om de stap naar het buitenwater te wagen.

Liefs,

Susan

 

Herken je jezelf in dit bericht of heb je er iets aan gehad?

Laat het me dan vooral hieronder in de reacties even weten!

Het is fijn om zulke reacties te lezen.

logo FrisseDuik

Volg me gerust op social media of neem contact met me op!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!