Minitrip Denemarken – Zweden ‘Happy with my challenges‘ retreat
De trein
Met mijn vriendin Yvet reis ik af naar Kopenhagen, Denemarken. Ons doel is een yoga retreat in Zweden – natuurlijk mét een koude-component.
De treinreis duurt 10,5 uur en het is een bewuste keuze om met dit vervoersmiddel naar Denemarken af te reizen. Ontspannen reizen we eerste klas en ons ticket kost € 69,- per persoon. We hebben leesvoer en eten mee en we genieten intens van de rust en de natuur. We hebben 1 groot flatscreen: ons raam.
Kopenhagen is uitgestorven
Eenmaal in Kopenhagen vallen ons 3 dingen op.
- Het stormt je kan heerlijk tegen de wind in leunen.
- Er is bijna geen mens op straat.
- De mensen die we spreken hebben een fantastisch Engels accent en zijn heel behulpzaam.
We hebben 1 overnachting in Kopenhagen en reizen de volgende dag naar Zweden. We moeten naar Växjö via de bekende brug die Denemarken met Zweden verbindt.
Althans dat was het plan. Het verloopt anders.
Brug gesloten
Samen verheugen we ons op onze eindbestemming, het yoga retreatcentrum. Maar dan staan we op het Centraal station in Kopenhagen en kijken op de dienstregelingsborden: alle treinen naar Malmö zijn ‘gecancelled’. De brug naar Zweden is gesloten wegens de storm, Denemarken gaat bijna op slot wegens het coronavirus en de scholen zijn al gesloten. En nu? Wat doe je als de brug dicht is, maar je toch aan de overkant wilt komen?
Je blijft positief en gaat op zoek naar alternatieven. Althans dat deden wij.
Bootje varen in witte schuimkoppen
Als er geen brug is, dan kun je altijd nog over het water naar de overkant. Via de ferry die vanuit Helsingør vertrekt. We nemen enkel een d-tour. Dus bepakt en bezakt zitten we in de trein naar Helsingør en genieten van het uitzicht en ons vermogen om in oplossingen te denken.
Zweden: hoe spreek je het uit?
Eenmaal in Zweden aangekomen genieten we weer van de nieuwe Scandinavische taal die we thuis soms via Netflix in onze huiskamer laten binnenkomen. We realiseren ons op dat moment nog niet dat we zelf de taal, althans de eindbestemming Växjö, niet goed uitspreken.
Dat zorgt voor enige verwarring als we bij het volgend loket staan en duidelijk proberen te maken dat we een treinkaartje naar Växjö willen kopen. Na enig hysterisch gelach en dankzij Google Maps kunnen we duidelijk maken waar we naar toe willen. Wat blijkt: het Zweeds heeft een ander alfabet en ze spreken Växjö uit als ‘fekjo’. Dáár willen we heen!
Wachten, wachten, wachten duurt zo…
We hebben een tussenstop van een uur en we staan op het perron te wachten.
Er stopt een trein maar we kunnen niet goed uitmaken of dit nu de juiste trein is, we nemen het zekere voor het onzekere en vragen het nogmaals. Inmiddels is onze Zweedse uitspraak iets verbeterd maar blijft het nog een grote vraag naar welke plaats we echt willen afreizen, tenminste aan de blik van de conducteur te zien, dus een onbekende voorbijganger helpt ons. Hij geeft aan dat we naar een ander perron moeten en vraagt waar we vandaan komen.
Maastricht verbindt
We geven aan dat we Hollands zijn en hij moet hartelijk lachen. Hij zegt in het Engels dat hij 4 maanden in Maastricht heeft gewoond. En dat hij 1 Nederlandse zin kent: KOM LATEN WE SAMEN SLOOTJE SPRINGEN.
We lachen allemaal hartelijk en genieten intens van alle vriendelijk en behulpzaamheid van de mensen om ons heen.
4 uur later
In het donker komen we aan op onze eindbestemming. We vertrokken om 12:30 uur met de trein uit Kopenhagen en we komen om 21:00 uur aan op onze eindbestemming. Een afstand van 293 kilometer en 3,5 reizen kost ons nu 8,5 uur reizen. Een bestemming die maar op 1,5 uur vliegen en 1 uur met de bus is heeft ons bijna 2 dagen reizen gekost.
Een vrijwillige duurzame keuze die ons veel heeft gebracht… Een rijkdom aan natuur en een patroon dat laat zien dat we bereid zijn om ons gedrag te veranderen als dat nodig is. We hebben er voor gekozen om te komen waar we nu staan. Let the Happywithyoga retreat begin! Ben zeer benieuwd naar de challenges die nog komen.
Heb je mijn boek: Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater! al gelezen?