06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl
© FrisseDuik

Wat draag je ’s winters als je in buitenwater zwemt? 

‘Wat heb ik qua uitrusting nodig nu het water afkoelt?’
‘Waar kan ik zwemsokken aanschaffen?’
‘Welke zwembril adviseer je om mijn gezicht warm te houden in het koude water?’
‘Welk type wetsuit adviseer je om de winter mee door te zwemmen?’ 

Dit soort vragen ontvang ik bijna dagelijks. Super leuk om ze te ontvangen en nog leuker om je te adviseren. Ook als je die vragen wel in je hoofd hebt, maar ze nog niet aan me hebt gesteld. Dan geef ik je gewoon antwoord in dit blog!

Wat draag je nu het water afkoelt?

En om deze vraag te beantwoorden richt ik me tot twee verschillende groepen. Er is een groep buitenzwemmers die in badkleding de winter door willen blijven zwemmen en een groep zwemmers die graag in wetsuit de winter door willen blijven zwemmen. 

Ik doe het zelf allebei: in badpak én (af en toe) in wetsuit. 

Als je in badkleding doorzwemt

Het is prima mogelijk om in badkleding de winter door te zwemmen. Goede koudetraining! Daarvoor heb je niet veel spullen nodig. Ja: moed, energie en enthousiasme natuurlijk. En een aantal spullen draagt ook bij om dit doel te bereiken.

Hierbij een kort uitrustingslijstje. Kort, omdat je niet veel om het lijf hebt 🙂

 • Badkleding: gewoon de zwembroek of het badpak dat je ’s zomers ook draagt.
 • Zwembril (dit exemplaar bedekt je gezicht goed en dat vind ik bij lage watertemperaturen prettiger).
 • Bubble badmuts (de kleur zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent in het water, de ‘bubbels’ houden je hoofd warmer dan je zomerbadmuts).
 • Oordoppen (voorkomt dat de kou op je evenwichtsorgaan slaat).
 • Zwemboei ( belangrijk voor zichtbaarheid en veiligheid).
 • Fluitje (doe dat in je boei, kan je fluiten als je de aandacht wilt trekken).
 • Als je je handen en of voeten wilt bedekken dan kan ik je zwemsokken of Bare Exowear handschoenen aanraden. 

Aan de kant heb je de volgende spullen klaarstaan:

 • warm water met gember 
 • warm water in een plastic fles om af te spoelen
 • handdoek
 • zeiltje om op te staan 
 • warme kleding (ervaringstip: draag wijde kleding, dat is veel makkelijker bij het aankleden!)
 • muts of handschoenen

En als je winterzwemsessies in je wetsuit doet

Als het je meer gaat om afstanden blijven zwemmen dan om de koudetraining, dan zwem je misschien liever in wetsuit de winter door. 

Er zijn verschillende type wetsuits te koop voor verschillende budgetten. Zelf heb ik enkel ervaring met de Speedo Xenon fullsuit Bla / Pur. Ben erg tevreden hierover. Als ik dit wetsuit draag is mijn bewegingsvrijheid groot: ik kan makkelijk mijn tenen aanraken en goed mijn armen bewegen. En er komt weinig water binnen. Daarnaast houdt dit pak me warm en geeft het me een enorm drijfvermogen. Maar waar ik ook blij van word, is dat het pak door de beenopening makkelijk uit te trekken is.

Als je je hoofd nog extra wilt bedekken, dan kun je twee badmutsen over elkaar dragen. Je kunt ook kiezen voor een Bare Exowear kap. Je hoofd is dan wel bedekt met een donkere stof, waardoor je moeilijk te zien bent in het water. Een zwemboei is dan voor de zichtbaarheid nog belangrijker.

Meer over je optimale zwemuitrusting vind je op mijn website op de pagina over uitrusting. Ik kan je ook persoonlijk ondersteunen om deze winter door te zwemmen in badkleding: met tips, motivatie en praktische opdrachten waardoor het je geheid lukt om stap voor stap het koude water te trotseren en de hele winter door te genieten van buiten zwemmen. Kijk maar even naar mijn 6 maanden winterprogramma!

Hoe koud?

Hoe je ook zwemt, zwem veilig. Wees je bewust van de kou, je veiligheid, je energie en je focus. 

De water temperatuur zakt , momenteel is deze gemiddeld 16,3 graden Celsius. Zwem zo min mogelijk alleen, zoek een zwembuddy. Zij of hij draagt niet alleen bij aan je gezelschap of veiligheid, maar het is ook nog eens gezelliger met zijn tweeën. Want hoe je ook deze winter door blijft zwemmen, zorg dat je ervan geniet! Het kan je een positief en energiek gevoel geven. Een gezonde verslaving!

Zwem ze. PS: als je koopt via zwemwinkel.nl en tijdens het registreren de code FrisseDuik gebruikt, dan ontvang je 10% korting op je aankoop.

Heb je mijn boek: Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater! al gelezen?

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!