Yes, winterweer.
Sleeën, schaatsen, sneeuwruimen: ben je winterklaar ? Het is koud, ijskoud.
We hebben een winters sneeuwlandschap. Niet alleen om naar te kijken maar uiteraard ook om in te spelen! Dus ik zeg sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien, sleetje rijden, sneeuwengel maken (de winterzwemmers onder ons kunnen dit natuurlijk gewoon in badkleding doen), buiten wandelen en sporen zoeken in de sneeuw. Dierensporen zijn nu extra goed zichtbaar.
Wat je ook doet, geniet er met volle teugen van. Winterse taferelen zijn tegenwoordig zeldzaam.
En kunnen de schaatsen uit het vet of gaan we hakken?
Of we gaan schaatsen omdat het water voldoende dicht gaat vriezen, hangt af van veel factoren. De buitentemperatuur, watertemperatuur, de luchtvochtigheid en de wind zijn hierin bepalend. Als alles samen blend dan hebben we een dichtgevroren zwemwaterplek. Dus dat wordt hakken.
Hakken? Ja, hakken
Dat doen we natuurlijk niet elke dag. Voordat je gaat hakken geef ik je graag daarom in dit blog een aantal tips mee en ja, ik ga er dus even vanuit dat er een dikke laag ijs ligt. IJswaterzwemtips dus, inclusief tips voor het hakken van je wak. Joehoee!
Wat te doen bij ijswater? Komt ‘ie:
- Zorg voor een goede voorbereiding en uitrusting (kijk hier voor de spullen die je mee kan nemen:
- Zorg dat je samen naar de zwemplek gaat, neem iemand mee.
- Kies een locatie uit waar je kan staan, bodem moet dus niet te diep zijn.
- Een steiger of trapje aan de kant zou optimaal zijn, vanuit de steiger kan je namelijk goed een wak maken zonder dat je zelf al in het koude water ligt of staat.
- Gebruik iets zwaars om te hakken. Denk aan klompen, een gevulde thermoskan , een koevoet (doe voorzichtig) of gewoon je eigen hak (wel handig als je laarzen draagt). Hoe je ook hakt, draag ter bescherming van je ogen een bril.
- Draag neopreen handschoenen om het ijs uit het wak te halen. Denk na over waar je het ijs neergooit. Wil je er in de toekomst nog schaatsen, dan is het niet handig om dit ijs ver over de bevroren plas te gooien. Dit ijs vriest vast later wellicht weer vast en dan worden het obstakels. Plaatst het ijs dus onder het ijs.
- Als je eenmaal een wak (bijt) hebt gemaakt, dan kan je voorzichtig via de steiger of trap er in gaan.
- Als je dipt kan je je neopreen handschoenen nog dragen waardoor je handen nog warm blijven. Of je kan bij het dippen je handen onder je oksels houden dan blijven ze warm
- Als je in het wak zit (water oogt zwart he) dan begint het genieten. Geniet, ontspan en adem goed naar je buik.
Heb je het ijsbeeld voor je?
Vliesje ijs
En ligt er geen ijs, niet getreurd! Dan ga je gewoon zwemmen. Ligt er wel een vliesje ijs, let dan op dat je je er niet aan bezeert. IJs is net glas, maakt niet uit hoe dik het is. Draag dus nog steeds neopreen zwemhandschoenen, zwem schoolslag en breek met je handen een baan door het ijs.
Blijf aan de kant zwemmen en ga niet te lang of te diep, ijswater is koud dus het opwarmen erna kost ook energie.
Welke winterse activiteit je dit weekend ook kiest, laat je niet tegen houden door kou. Geniet er juist van! Koester het moment. En sluit je buitensessie af met warmte.
Deel je je ijs- en sneeuwfoto’s met me via mijn social media kanalen? Ik kijk er naar uit! Klik hier voor ‘FrisseDuik‘ op Facebook of op Instagram.
Wil je mijn begeleiding bij het winterzwemmen?
En wil je weten wat het winterprogramma inhoudt? Dan klik je op onderstaande button!