06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl

Koud afdouchen start vandaag nog het gaat je zoveel voordelen geven

‘Mam, ik heb koud afgedoucht, wist je dat het eigenlijk niet zo koud is?’ Mijn middelste zoon is trots. Hij heeft de thermostaat van de douche terug gedraaid naar 23 graden en heeft daar volgens hem 10 tellen springend onder gestaan. Hij bruist van de energie en hij heeft overal jeuk.

‘Mam waarom heb ik zo jeuk na het koud douchen? Dat heeft te maken met je bloedsomloop die wordt gestimuleerd. Je spieren en bloedvaten trekken samen, gaan open en weer dicht het is gymnastiek voor je vaten. Jeuk is een hele natuurlijk reactie zeker als je eerst warm hebt gedoucht dan droogt je huid uit. Mijn zoon luistert al niet meer hij zit al weer in zijn eigen bubbel.

 

Koud douchen bespaart geld en energie

Koud douchen voor de één is het weggelegd, voor de ander is het afzien én voor een oudere generatie voelt het als armoede. De associatie met kou is niet altijd positief voor iedereen. Als ik kijk naar mijn eigen moeder van 80 dan heeft kou een negatieve associatie met oorlog, groot gezin en een teil met koud water. Geen prettige herinneringen. Als je kijkt naar de huidige generatie word er al heel anders met kou om gegaan. Kou verrijkt, kou is gezond. Kan je koud afdouchen of zelfs volledig koud douchen dan bespaart het je inmiddels veel geld en tijd en niet geheel onbelangrijk het levert jou veel energie op. Kou draagt bij aan een energieker jij. Als je dagelijks koud afdoucht zal je na een aantal weken merken dat je weerstand opbouwt, dat je huid meer gaat stralen. Dat je energieker en blijer gaat voelen (werkt depressie verlagend) en dat je minder snel ziek wordt en soms van afvalt. Het is dus zonder dat je het beseft sporten voor je ademhaling, vaten, cellen, hartslag en vetten.

 

En is beter voor het milieu en portemonnee

Daarnaast is koud douchen in deze tijd met de enorme inflatie kosten besparend beter voor het milieu en is vaak beter in te plannen dan buitenzwemmen. Ik ben pro buitenzwemmen dus ik zie kou douchen niet als een vervanging van. Ik zie koud douchen als een toevoeging aan de hele koude training. Voor jou misschien wel een nieuwe levensstijl die jouw leven zal verrijken door meer vrijheid te ervaren als je beter bestendigd bent tegen de kou.

 

Kou als beloning

Minder afhankelijk zijn van warmte dat geeft zoveel vrijheid. Dat wil jij toch ook? En geloof me er is niet mis met het dragen van warme sokken of een dikke trui. Zeker in deze tijd is het een goede aanvullende warmtebron (draag laagjes, de lucht er tussen werkt isolerend) echter kan je de kou nog meer implementeren in jouw dagelijks bestaan.

Kou kan vanzelfsprekender worden, kou kan jouw nieuwe gezonde verslaving worden, kou kan je beste vriend worden.

 

Activeer de thermostaat in jou

En ben je inmiddels een goede getrainde koude doucher (bouw dit rustig op ) wellicht kan je dan je horizon verbreden en uit die badkamer komen en de stap naar het buitenwater maken.

In het buitenwater kan je, je omringen in het koud water. Je kan je er in onder dompelen of voor vluchten. In het buitenwater is geen thermostaat die je warmer zet de enige thermostaat die er is zit in jou. Jouw interne kacheltje gaat aan als je in koud water zwemt. En als je er uit komt dan gaat je huid gloeien.

 

Koud douchen, in koud water zwemmen, het kan beiden. Het is een verrijking voor je gezondheid en geeft veel voldoening. Het feit dat je dit mentaal kan maakt je zo rijk. Koud afdouchen start vandaag nog. Gewoon omdat het kan.

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!