Lekker hè, weer veel zwemmen!

Heb jij de afgelopen tijd ook buiten gezwommen? Tijdens het Pinksterweekend was het heel druk op de stranden, dus waarschijnlijk heb jij ook weer in het water gelegen. Daarna heeft het een paar dagen flink geregend en nu blijft het weer droog. Lekker zwemweer denk je misschien, maar weet je ook waar je met droog, zonnig weer op moet letten om veilig te zwemmen?

Het natte water lokt in deze droge tijd, maar wees bewust

Zwemmen in droogte is zwemmen met alertheid. Waarbij je gevoel misschien zegt ‘heerlijk dat zonnetje, we gooien de ankers los en dompelen ons onder in het schone water’, zeg ik:  ‘wees je ook bewust van wat je niet ziet en wees voorbereid’.

Wat je niet ziet, zit er wel

Je wilt natuurlijk geen onnodige risico’s lopen als je lekker gaat zwemmen. Wat zien we niet met het blote oog, waar je wel rekening mee moet houden?. 

  1. UV straling: ook in Nederland hebben we sterke UV straling. Tussen 12.00 en 15:00 uur is de zon op zijn krachtigst. Smeer je goed in met zonnebrand mét een beschermende UV-factor, vooral in en rond het water.
  2. Blauwalg zijn bacteriën die vooral groeien in water dat warmer is dan 20 graden. Met de huidige lange en droge dagen loop je dus meer risico dat er blauwalg op je zwemplek zit. Als het water schoon lijkt, kunnen er toch kleine klontjes algen in het water zweven, die ogen als grassprietjes. Ze kunnen jeuk, oog- en luchtwegirritatie geven. Vermijd daarom lauw en stilstaand water zoveel mogelijk, zwem op plekken waar stroming is. En kijk voor je zwemsessie op zwemwater.nl.
  3. Onweer: nu het weer warmer wordt, is het aftellen naar een onweersbui. Ook al schijnt de zon, dat sluit een (onverwachte) onweersbui niet uit. Kijk voordat je gaat zwemmen op buienradar.nl. Als zwemmer ben je extreem kwetsbaar in het water, omdat een bliksemontlading uit een onweersbui altijd de kortste route omlaag zoekt en daarom het hoogste punt in een omgeving treft. In het water ben jij dat.
  4. Pollen: in droogte en met wind komt er veel stuifmeel vrij. Je kunt last krijgen van onverwachte niesbuien, zeker als je last hebt van hooikoorts. Hoe zwemmen en allergie zich bij jou tot elkaar verhouden zul je zelf moeten ervaren; zelf heb ik juist in het water minder last van pollen en kan ik vrijuit ademen.

Laat je je er niet door weerhouden! Als je zorgt dat je goed geïnformeerd bent, kun je onbezorgd genieten van je duik. Je weet hoe goed het zwemmen voor je is. Pak nu alvast je zwemtas in voor als je dadelijk gaat zwemmen 😊 

Buiten sta je aan

Als je je bewust bent van bovenstaande weersinvloeden, dan voel je je waarschijnlijk lekkerder in het water. Buitenzwemmen is fijn en gezond, maar de naam zegt het al, je bent buiten. Het is één van de charmes van buitenzwemmen dat je zo direct in contact staat met de invloeden van de natuur. Ga er bewust mee om. Dan geniet je de hele zomer (en daarna, als je durft!) onbezorgd van het zwemmen!

Heb je de FrisseDuik webshop al bezocht? Via de shop bestellen = genieten van KORTING!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!