IJszwemmen in China 

 

Het zijn woelige, stormachtige dagen waarbij het alfabet voorbij raast in de vorm van storm Dudley, Eunice en storm Franklin.

Ik had me zo voorgenomen om niet wéér over ‘het weer’ te schrijven, maar ik kan er weer niet onderuit. Het klimaat veranderd, met natuurrampen zoals stormen en orkanen als gevolg.

Stormen hebben een grote impact. Langs de kust en op de grote meren ontstaat hoog water vooral door de harde stormwinden, die in het voor- en najaar kunnen voorkomen.

Water slikken en loslaten

Als dit aan de kust overlapt met springvloed, kunnen zeer hoge waterstanden optreden. Wees je van het ruige water bewust als je deze dagen gaat buitenzwemmen (zwemboei kort aan de lijn houden en al het water wegslikken).  En check sowieso altijd eerst een weer-app voordat je gaat en blijf eenmaal in het water zo veel mogelijk in het ondiepe deel. Sla je het buitenzwemmen dit weekend over? Helemaal goed! Niks moet, we ‘moeten’ vooral loslaten.

We kunnen weer langer door

Naast dit stormachtig weer, vliegen de dagen om. De krokusvakantie breekt dit weekend in onze regio aan en door de milde winter komen de eerste sneeuwklokjes en bollen al op in onze tuin. Waar ik zo had gehoopt op schaatsen en sneeuw ben ik bang dat we deze winterse buien niet gaan krijgen in februari. Heb ik het ongemerkt weer over het weer 🙂 Maar elke nadeel heeft zijn voordeel, naast dat het in de avond langer licht is, warmt ook de watertemperatuur weer op. Er wordt zelfs al 11 graden gemeten in Hengelo. Mijn jongste zoon kan niet wachten tot het water in Almere 10 graden is, want vanaf 10 graden mag hij van mij het buitenwater weer in. Uiteraard onder toezicht van zijn moeder en zeer kort, kinderen koelen namelijk sneller af dan volwassenen.

Maar in China is het pas echt ijskoud

Enfin, waar hier het buitenwater opwarmt is er in Changchun (Noord China) sprake van ijswater en winterse temperaturen van -20.

Mijn nieuwe Belgische vriend Marc gaat binnenkort een persoonlijke challenge aan; namelijk op 22 februari 2022, 22 min en 22 seconden in 2 graden buitenzwemmen. Oftewel in zijn woorden:

Wel, ik ga mijn winterseizoen ijszwemmen nog afsluiten.  In 2022 / 2e maand / de 22e / om 2PM, zwem ik bij 2 graden watertemp / 20min en 22 sec ( misschien 22‘).

Waarom? Wel, mijn Chinese vriend had mij meegegeven dat het beter zo zou zijn, om op dat tijdstip te zemmen, met die tijd, om het zo eenvoudiger als herinnering te kunnen onthouden.  Ik moet toegeven,  het heeft wel iets. Verder blijf ik hoogtetrainen en blijf ik mijn koude douches nemen.

Kom langs bij het webinar

Of het hem gelukt is en om meer te weten te komen over de Chinese ijs zwemtraditie, nodig ik je uit om bij het webinar in mijn leden groep te zijn: aankomende vrijdag 25 februari om 08:30 uur.

Hier vind je de zoom link.

Ervaren we toch nog een beetje het ijszwemmen deze winter. Ken je de leden community nog niet? Dit is een betaalde community, meer informatie vind je hier.

Zwemsee, stay safe en vooral: waai niet weg!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0