Buitenzwemmen in de herfst

Wat contact met water echt met me doet

Ik heb een geheimpje. Een geheimpje waar ik al langere periode mee rondloop en dat weinig mensen weten. In deze maanden valt het de buitenwereld minder op dan een maandje geleden.

Het is een lijfelijk, allergische reactie van mijn huid die elke keer optreedt bij contact met water. Hij duurt gemiddeld 15 minuten, maar is elke keer een hele struggle en bezorgt me heel veel irritatie. Zowel mentaal als fysiek. 

Het is iets waar jij als zwemmer, nu het water kouder wordt, ook last van kunt krijgen! Maar bij jou is het een natuurlijke reactie op het koude water en bij mij is het een natuurlijke reactie op water in het algemeen.

Aanvaard de huidreactie

Dus waar struggle ik nu al mijn hele leven mee? 

Ik heb een waterallergie. 

Echt waar. 

Mijn lichaam reageert op water met een niet uit te houden jeuk. Als ik douch, als ik transpireer, als ik zwem in een binnenbad of in buitenwater. Contact met water veroorzaakt meteen een onuitstaandbare jeuk en lichte huiduitslag.

De reactie duurt ongeveer 15 minuten en voelt branderig. Ik kan alleen nog maar krabben en slaan op mijn lichaam om de irritatie die aanvoelt als pijn te reduceren. Het enige waar mijn lichaam niet heftig op reageert, zijn tranen of de regen in mijn gezicht. Dus ja, ik kan vrijuit huilen als ik te dealen heb met zo’n allergie-aanval. Da’s dan weer het goede nieuws.

Ik laat me niet weerhouden

Tja, daar sta je dan aan de waterkant te dansen van plezier, omdat je weer gaat buitenzwemmen. Je gaat zwemmen omdat het je zoveel positieve vibes geeft, mentaal en fysiek. Je realiseert je dat het buitenzwemmen je mentaal weer oplaadt en je wil graag dat positieve gevoel oproepen en vasthouden. Ook ik ervaar dit gevoel van enthousiasme en euforie elke keer weer. Want ook al reageert mijn huid heftig na het zwemmen, op het moment dat ik in het water lig denk ik niet aan wat er gaat komen, maar leef ik in het moment en geniet van het nu.

Angst voor wat water fysiek met me doet heb ik losgelaten. Niet alleen overtuigingen over kou, maar ook over de jeuk.

Het gevoel van vrijheid, geluk en contact met de natuur draagt vele malen meer bij aan mijn levensgeluk, dan de jeuk die het na afloop met zich meebrengt.

Laat jij je tegenhouden door fysieke reactie’s?

Hoewel de jeuk na het contact met water voor mij dus een belemmering is, weerhoudt het me niet van het buitenzwemmen. Hoe doe jij dat? Laat jij je tegenhouden om te zwemmen? Door kou of pijntjes, doordat je je vingers of tenen niet meer voelt of moeite krijgt met aankleden of extreem moet rillen of geeuwen of door iets anders?

Mijn moeder zei vroeger altijd tegen me, je lijdt het meest door het lijden dat je vreest. Leef!

Want ik word er zo gelukkig van

En dat is wat ik doe. Ik leef, ik ervaar het glas als half vol. Dus ja, huidirritatie en jeuk hoort erbij. Het goede nieuws van dit verhaal is dat ik niet meer de enige ben die aan de kant staat te krabben. Nu het water kouder wordt, reageert ook jouw huid hier op. Als het goed is zie je een huid die roder is, dan voordat je ging zwemmen. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd doordat de bloedvaten eerst sluiten en erna weer open gaan. 

Dat levert jou ook even jeuk op.

Niet zo hevig als de mijne en gelukkig maar. Ik hoop dat je wél net zo veel plezier hebt in het water!

Heb jij hier ook last van of krijg jij jeuk na contact met het koude water? Laat het me weten.

Heb je mijn blog ‘De natuur heeft ruime openingstijden” al gelezen? Klik hier en lees waarom mijn winterprogramma zo interessant is!

En als je dan wil weten wat het winterprogramma inhoudt, klik je op onderstaande button!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0