Hoe je warm loopt voor zwemmen in koud water.
Daar lig je dan in het koude water, de watertemperatuur is 9 graden en alles in je lijf voelt ongemakkelijk. Je mentale reactie op de kou is ‘ PANIEK, PANIEK!‘ En je fysieke reactie bestaat uit prikkels en een versnelde hartslag of hoge ademhaling. Alles in je lichaam en geest schreeuwt om hulp. Het is onbekend terrein, een onontgonnen gebied.
Stil, stemmetje!
Ja, zwemmen kan je, met twee zwemdiploma’s op zak is de kans dat je hier nu in het ondiepe water gaat verdrinken erg klein. Maar dat stemmetje in je hoofd, dat aandacht wil, dat schreeuwt moord en brand om de kou. Dat stemmetje spreekt je toe dat het ongezond is. Dat stemmetje, dat groeit door de aandacht die je het geeft, dat stemmetje zetten we uit. Mute, stil, hoppetee.
Toch gewoon DOEN
Ja, je zit nu in het koude water, je lichaam gaat in de overlevingsstand en ja, je voelt de eerste 20 seconden heftige prikkels. Je lichaam reageert, verkrampt misschien wel. Maar de andere stem in je hoofd, de stem die we niet hebben uitgezet en die bepaalt, die stem zegt: DOEN.
Wow, ontspanning!
Je beweegt voorzichtig. Je merkt dat de eerste schrikreactie weg is, maar je lijf is nog op zoek naar een ontspannen modus. Na twee minuten vind je het eigenlijk al weer welletjes, maar net als je dan denkt: ‘ik wil eruit’, dan merk je dat je lijf gaat ontspannen. Dat je echt begint met voelen, en dat je dus merkt dat je weer de controle terug hebt. Je beweegt je voort in het water maar je blijft op veilige afstand van het trappetje. Je zwemt en je merkt dat er ruimte is voor ontdekking. Je kijkt om je heen en je ziet opeens de echte natuur. Het valt je op dat je niet alleen in het water bent maar dat er nog meer waterleven is. Je bespeurt dat er nu ook ruimte is om zwemmend om je heen te kijken zonder dat je in paniek raakt.
Trots op jezelf
Al zwemmend vervult jouw lichaam zich met trots. Trots op jezelf dat je de lef had om de sprong in het diep te wagen. Trots dat je de kou kan trotseren en dat er zelfs ruimte is voor ontspanning. Voor alles een eerste keer. En ook al kan je de kou in je hoofd beredeneren, zo vanuit het water en het ondervinden is iets anders. Het is een eerste stap, een eerste stap naar de overtuiging dat je het kan. De vooroordelen over kou en de angsten ervoor negeer je. Je moet het water voelen, de kou ervaren en voordelen benutten.
Energie en warmte
En ja, ik hoor je denken, vanuit het open water: ‘Susan, welke voordelen? Ik voel me net een beetje comfortabel in dit koude water, maar voordelen?’ Ja, die zijn er. Volop! De voordelen van de energie en de warmte die je straks gaat voelen als je het water weer uitstapt. En ja, ga er maar uit. Goed gedaan, knapperd. De tweede keer is altijd makkelijker, de eerste stap is gezet. De FrisseDuik is gedaan en je zult nu fris de dag gaan voorzetten.
Meer lezen over de kracht van winterzwemmen?
Bestel dan nu mijn boek ‘Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater’:
Na lang twijfelen toch afgelopen woensdag de eerste keer in buitenwater gezwommen. Had enige tijd geleden al de video van Susan bekeken, maar durfde toch nog niet, had allerlei redenen bedacht om niet te gaan.
Zomers vind ik het heerlijk om in zee te zwemmen en wilde toch proberen hiermee door te gaan. Niet in zee maar in buiten water.
Mijn fysiotherapeut zelf een verwoed buiten zwemmer, gaf mij het laatste zetje! (figuurlijk).
Zooo dat was eerst heel koud!! maar inderdaad ben je eenmaal door dan is het ook heel lekker! uit het water komen en aankleden was wel gehannes.
Het duurde vrij lang erna voor ik was opgewarmd maar ik had lekker een warme douche genomen, niet doen dus. Gelukkig kon Susan als buitenzwem expert, mij een aantal tips geven hoe wel te doen.
Nu ben ik dus besmet met het buiten zwem virus en heb ook iemand zo gek gekregen om mee te gaan!.De tweede keer had ik bij geleerd, korter beginnen en erna thee en muts op! Morgen gaan we weer! ik voelde me erna super fit en vol levenslust!
Bedankt Susan voor je tips en mooie website!