Best warm, zo’n badmuts… en toch draag ik ze

Met of zonder badmuts zwemmen? ‘t Is ineens best warm met zo’n ding op, zeker als de zon schijnt… Maar hij houdt ook lekker mijn haar enigszins droog en wat hij vooral doet, is mijn lange haar uit mijn ogen houden. Dus ook met dit warme weer zwem ik mét.

De volgende vraag, zeker als je nog niet zo’n fanatieke buitenzwemmer was, is natuurlijk: welke badmuts schaf je aan? Je hebt ze in alle soorten en maten. Waar in mijn herinneringen vroeger mijn oma met een grote theemuts met kinband op haar hoofd het water in ging, zo’n oude-dames-douchemuts, zijn de badmutsen van nu vooral functioneel en mogen ze echt nat worden. De drempel van nu is keuzestress, er zijn zoveel! En als jij op zoek bent naar zo’n ding vraag je je vast af: wat is nu een juiste pasvorm voor mijn hoofd en moet ik nog op andere dingen letten? Hoe lang gaat zo’n badmuts nou eigenlijk mee? Wanneer moet ik hem vervangen? En waarom bubbelt hij zo als ik hem wat langer draag?

Elk hoofd is anders

Mijn hoofd is groot, vind ik voornamelijk zelf, en er zit een enorme bos haar dat niet nat mag worden. De illusie dat mijn haar kurkdroog blijft bij elke duik, heb ik laten varen. Nee, mijn haar word bij een zwemsessie altijd wel iets nat. Droog blijft het enkel als mijn haar op de kant blijft – maar dan moet ik dat dus ook. Je snapt: dat is geen optie. Dus dan maar een goede badmuts en een iets vochtige haardos.

Pas je muts daar op aan

Badmutsen zijn er, net als hoofden, in verschillende vormen en maten. De structuur, het materiaal en de pasvorm zijn verschillend. Qua materiaal zijn er siliconen mutsen en latex mutsen. Latex badmutsen zitten vaak iets strakker, zijn dunner van materiaal en hebben eerder de kans om te schuren dan siliconen badmutsen. De structuur kan glad zijn of met bobbeltjes. En pasvormen zijn er in heel veel variaties, groot en klein, met meer materiaal in de nek of rond het gezicht. Een long hair cap heeft vanzelfsprekend een andere pasvorm, om ruimte te bieden voor een haardos zoals de mijne.

Wanneer zit een badmuts goed? 

Een badmuts zit goed als hij doet wat jij ervan verwacht. Ikzelf verwacht dat hij strak genoeg zit om mijn haren zo goed mogelijk droog te houden, ik wil graag dat de badmuts rekbaar genoeg is om ook mijn oren te bedekken. Daarnaast wil ik dat de muts in binnenbaden zorgt voor een beschermlaag tegen het chloor. En ik wil graag die enorme haarbos er onder kwijt, zonder dat mijn muts tijdens het zwemmen omhoog rekt en eigenlijk tegenstribbelt, omdat ik er te veel onder kwijt wil. 

Hij mag dus eigenlijk niet bubbelen of lubberen… maar de realiteit is dat dat wel gebeurt. Na verloop van tijd lubberen de meeste badmutsen een beetje uit. Dat wordt deels veroorzaakt door de anatomie van het hoofd in combinatie met haar en lucht. Het is niet nodig om een badmuts te vervangen als deze gaat bubbelen.

En is strak per definitie goed?

Een strak zittende badmuts is niet per definitie te klein. Dit kan te maken hebben met het materiaal.

Ben jij toe aan een nieuwe badmuts? Vind de perfecte badmuts onder de badmutsen door te passen. Mijn favoriete badmutsen zijn de longhair cap en voor de winter de bubbel badmuts. Niet de uitgelubberde dus, maar die met voorgevormde ‘bobbeltjes’. Deze zijn elastisch en de bubbel is ideaal voor zwemmen in buitenwater. Hij is net iets dikker, waardoor je hoofd goed warm blijft, en qua dikte nog toegestaan bij de ijszwemwedstrijden, waar ik in de winter aan deel neem. Deze badmuts zit niet strak maar sluit wel als een vacuüm om mijn blije hoofd heen.

Laat je reactie achter en maak kans op een Speedo badmuts!

Kun jij op basis van deze informatie jouw badmuts kiezen? Welke badmuts zet jij het liefst op je hoofd deze zomer? Laat je reactie achter onder dit blog en wie weet maak jij kans op een Speedo badmuts! Ik verloot er maar liefst 4 onder de reacties op deze blog en kijk uit naar jullie frisse antwoorden!

Heb je mijn blog over zwemmen in natuurwater al gelezen? Kun jij zwemmen zonder lijntjes?

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0