Een kopstaartbotsing heeft het leven van Susan Houbraken, moeder van drie, rigoureus veranderd. Ze is voor 60% afgekeurd en heeft chronische pijn aan nek en schouder. Tot ze erachter komt dat koud water haar pijn even doet vergeten. Een jaar na het ongeluk doet ze een challenge waarbij ze in alle Nederlandse provincies minimaal één keer in het open water zwemt. In haar pas verschenen boek Buiten zwemmen, een FrisseDuik in natuurwater word je uitgedaagd om te kijken wat buiten zwemmen voor jou kan doen.

Van fulltime werken naar fulltime buiten zwemmen

Aan de buitenkant zie je niks, maar Susan Houbraken voelt haar nek, schouder en rug. Letsel dat ze opliep in een kop-staartbotsing in november 2016 en dat haar in het dagelijkse leven flink beperkt.

Maar in het water, zegt ze zelf, is ze letselloos. Onbeperkt. Susan: ”In het water kom ik tot leven en leef ik volop. Ook al wordt het buiten steeds kouder en is het water een graad of 4: dit is wat ik wil. Ik zwem in de wind, mist, ik zwem in de natte sneeuw, ik zwem in de regen. En het is geweldig! In de regen is of lijkt het water warmer (alleen is afdrogen dan een geknutsel). In de mist zwemmen is als een droom. Het is zo heerlijk, zo prachtig, zo sereen om buiten te zwemmen. Vaak zwem ik tussen de eenden, de zwanen en meerkoetjes. We zwemmen vaak samen op en lopen beiden warm voor een koud bad.”

Ik laat mezelf buiten uit

Van de natuur, van zwemmen en van zwemmen in de natuur hield de moeder van drie jongens uit Muiderberg altijd al. “Het geeft me een bijzonder gevoel en een bijzonder goed gevoel. Een prettige strijd tussen inspanning en ontspanning. In het water word ik daar één mee. Buiten zwemmen geeft me energie, de endorfine bruist door m’n lijf. En tegelijk: word ik rustig. Ben ik in mijn focus. En echt gelukkig.” 

Ziek zijn en je toch gezond voelen 

De gevolgen van de botsing zijn dagelijks aanwezig door chronische pijnen. Het zwemmen helpt haar zo goed als therapie. Vooral zwemmen in open water. In badpak in het open water in alle vier de seizoenen. In weer en wind. “Alle dagen in de week zwem ik. Hooguit een kwartier. Oók – of juist – nu het koud wordt. Wanneer ik een dag oversla, word ik onrustig en bouwt de pijn op. Zodra ik het koude water inloop, voel ik de ontspanning. Ik kan het iedereen aanraden. Als je er open voor staat en het écht wil, krijg je er veel voor terug.” 

Boek Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater

Wat begon als therapie, groeide uit tot een uitdaging. Ze heeft de Nederlandse provincie zwemchallenge in de donkerste maanden van het jaar afgerond. En vervolgens haar bedrijf FrisseDuik opgezet om aandacht te vestigen op de heilzame effecten van buiten zwemmen. Ze spreekt over haar ervaring en een logisch was het schrijven van een boek waarin ze andere zwemmers informeert en motiveert om ook de Frisse Duik te wagen. ”Mijn ambitie is om zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen om hun eigen batterij op te laden. Ik heb mijn weg naar herstel zwemmend afgelegd. Ik wil laten zien wat buitenzwemmen kan betekenen en welke stappen je kunt nemen om dit te gaan doen. Je haalt mentaal en fysiek zoveel voordelen uit zwemmen in de natuur. Om elke tegenslag in je leven aan te pakken, raad ik je aan om te zwemmen in de natuur.“

Susan wil zo veel mogelijk gelukkige openwaterzwemmers zien die op 1 januari 2020 goed voorbereid de Nieuwjaarsduik maken en die op een veilige en plezierige manier de sprong in het donkere water wagen. De mensen die twijfelen wil ze net dat duwtje in de rug te geven om het gewoon eens te proberen.

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0