Je bent enthousiast, maar bouw het rustig op

De lente is aangebroken en de zon laat zich zien. De temperaturen schieten omhoog en de merel zingt zijn lied. Je wilt zwemmen, maar de binnenbaden zijn gesloten. Wil je door blijven zwemmen, dan ben je genoodzaakt om buiten te gaan zwemmen. Je wilt heel graag en naarmate de zon voller gaat schijnen word je steeds enthousiaster.

En dat is goed, de eerste stap is gezet: je hebt besloten dat je het gaat doen.

En nu? Je pakt je spullen

Als jij zo’n zwemmer bent die overweegt om buiten verder te zwemmen, ben je waarschijnlijk geen onbekende wat betreft buitenzwemmen. Maar je zou de stap naar buitenzwemmen normaal gesproken minimaal een maandje later pas wagen. Misschien zou je pas begin mei voorzichtig de eerste stap in open water zetten. Het coronavirus maakt dat je de ‘sprong in het diepe’ eerder wilt wagen. 

En dat kan! Maar het is wel anders dan in mei of juni. Wat niet anders is: je pakt je zwemspullen en gaat op zoek naar een vriend of vriendin die mee kan, uit veiligheid en om je mentaal net dat laatste duwtje te geven op het moment dat je daar aan de waterkant twijfelt. 

En je neemt mee:

Heb je er ook aan gedacht om iets warms mee te nemen om na afloop te drinken? Warme thee  of water in een thermoskan en misschien een kleine snack? Je lichaam kan na het zwemmen trek hebben, aangezien je veel energie verbrandt door de kou. En vergeet niet om wijde kleding mee te nemen of te dragen, en een thermo-laag aan te trekken. Mocht je terug lopen of fietsen dan warmt je lichaam zelf weer op. Als je met de auto terugrijdt dan is het ook verstandig om nog steeds de extra lagen te dragen.

Blijf in controle

Daar sta je aan de waterkant en je voelt de zon op je huid. Heerlijk!

En nu? Je voelt nog steeds dat enthousiasme wat je thuis voelde, maar er komt een lichte twijfel of dit een verstandige keuze is. En dat is heel normaal. Je brein stuurt je allemaal gemengde signalen en reageert op de kou die je op je huid voelt. En dat is oké. Sterker nog: nu je daar aan de waterkant staat in een matige wind, voel dan eens met je hand op je arm hoe warm je huid nu eigenlijk is. Voel je de warmte? Je lichaam is warm, en ja, je gaat straks kouder aanvoelen zodra je het water instapt, maar je lichaam kan dit aan. Bouw het buitenzwemmen wel geleidelijk op.

Je teen voelt ijskoud

Je stapt het water in en je voelt onmiddellijk dat je voeten ijskoud aanvoelen. Een stemmetje in je hoofd zegt: eruit! Gaan we niet doen!

Blijf dan rustig. Je neemt een diepe ademteug en gaat je focussen op je ademhaling. Diep in door je neus en uit door je mond en denk aan iets warms. 

Ook ik voel wel eens weerstand en mijn mantra zijn dan de woorden ‘warm bad’. Terwijl ik zwem herhaal ik dit mantra de eerste minuut. Als je warm denkt ga je het bijna ook voelen.

Je loopt verder het water in en je realiseert opeens dat je al tot aan je knieën in het water staat. Het voelt koud en je ziet het kippenvel op je armen. 

Je gaat te water, je accepteert de kou

En binnen nu en een paar seconden maak je de afweging. Ga je in 1 x te water en zwem je weg? Of laat je je bovenlichaam rustig zakken terwijl je door je knieën buigt? Aan jou de keuze. Weet dat je lichaam bij beide keuzes een korte onbewuste stressreactie gaat afgeven. Die verdwijnt vanzelf weer als je rustig blijft en de reactie accepteert in plaats van ertegen te vechten. Wees lief voor jezelf en maak de keuze. Denk aan je mantra en aan je ademhaling en ga genieten.

Hou het kort

Zwem of dip niet te lang… Hou het kort en bondig die eerste keren. Blijf eerst maximaal 2 minuten in het water en bouw het rustig op. Vergeet niet dat het overdag nu heerlijk warm is, maar dat het ‘s nachts nog vriest, dus de watertemperatuur is rond de 7 graden. 

Dat kan je lichaam aan.

Sterker nog: het is heel goed voor je lijf. Goed voor je immuunsysteem, en goed voor je humeur. Want zeg nou zelf (maar pas als je er weer uit bent): van het water, het groen om je heen, de ruimte en je eigen prestatie, daar word je toch blij van? Houd dit de komende weken vol en je zult zien dat je je zwemconditie in stand hebt gehouden én er een dimensie bij gewonnen hebt!

Mooie invulling nu je niet naar buiten mag? Lees mijn boek: Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!