Ik hoest en proest 

Hoe vaak ik ook buiten zwem en hoe goed mijn weerstand dus ook is, in deze tijd van het jaar ben ik aan het hoesten en proesten. 

Ik ben niet de enige in Nederland. Eerder werd dat afgedaan met: joh, een griepje, duik maar gauw je bed in en over een week voel je je weer de oude. Maar nu zit er een luchtje aan het hoesten en niezen. Het coronavirus is ons kikkerland binnengedrongen en dat betekent dat die alledaagse verschijnselen ook zouden kunnen betekenen dat je dat nieuwe virus te pakken hebt. Dat zorgt voor heel wat onrust en zelfs paniek.

Sommigen blijven uit voorzorg binnen

Angstig houden we de ontwikkeling van dit nieuwe virus en de besmettingen in de gaten en hopen stiekem dat het virus ons ‘huis’ zal sparen. Toch? Ouders zijn heel voorzichtig met hun kinderen; ouderen mijden zo veel mogelijk grotere gezelschappen en sommige mensen blijven zelfs preventief binnen. Een soort vrijwillige quarantaine, veilig en warm binnen met ramen en deuren gesloten.

Dat vind ik niet verstandig

Er zijn momenteel, in afwachting van een medicijn, twee dingen die je kunt doen om het corona-virus te weerstaan. Dezelfde dingen die je eigenlijk altijd moet doen om te voorkomen dat je ziek wordt. En nee, dat is niet ‘zorgen dat je geen kou vat’, want kou is nooit een veroorzaker van ziekte. 

Wat kun je dan wel doen? Heel simpel:

  • hygiëne: was je handen, hoest en nies in je elleboog (tja ‘hand voor je mond’ zeiden mijn ouders dan, maar met die hand raak je weer van alles aan, vandaar dat we nu kiezen voor de elleboog) en draag schone kleding;
  • vergroot je weerstand door goede voeding, genoeg slaap, beweging en buiten zijn, liefst in de natuur.

Dus: ga zwemmen!

En zo is buiten zwemmen in deze tijd van het jaar één van de verstandigste dingen die je kunt doen, ook om te zorgen dat je een eventuele corona-besmetting te slim af bent. Want bewegen in de natuur is al heilzaam, en kou is dat ook. Koudwaterzwemmen vergroot je weerstand en stimuleert je afweersysteem. 

Mijn hoesten komt niet door een virus

Hoe zit het dan dat zelfs ik, die bijna elke dag in het water ligt, momenteel aan het hoesten en proesten ben?

Het is de lente.

Nu de natuur in bloei staat, nemen de symptomen van mijn allergieën en hooikoorts snel toe. Hazelaar, cypres, prunus en els sturen hun pollen de lucht in en mijn luchtwegen zijn daar nou eenmaal overgevoelig voor. Hoe voller de bloesem hoe benauwder ik het krijg. Behalve als ik…

Geen last als ik zwem

En dan komt het mooie van dit allergieverhaal. Zodra ik ga zwemmen en in het water lig, dan lijk ik wel genezen van alle kwalen. In het water heb ik zuurstof, schone lucht en kan ik vrijuit ademen, nies ik niet, heb ik geen slijmophoping en heb ik wel goed zicht, dus geen jeukende neus of ogen. In het water ben ik allergie- en astmavrij. Hoe dit komt? Een hele goeie vraag waar ik zelf ook geen antwoord op heb. Wellicht de kou of de zuurstof.  Dit effect geldt voor mij, maar helaas niet voor iedereen. Ik lees ook berichten op Facebook van andere openwaterzwemmers die juist jeukende ogen en een prikkelende neus in het water krijgen. 

Bouw aan je weerstand

Allergieën of niet, bouw aan je weerstand. Ga naar buiten, trek de natuur in. Laad je batterij weer op. Blijf niet vrijwillig binnen zitten in quarantaine, met gesloten deuren en ramen. Omarm frisse lucht, creëer zuurstof en blijf niet hangen in het lijden dat je vreest. Corona of geen corona: zorg goed voor jezelf. Voor je hoofd en voor je lijf. Je hebt het nodig. Zwemmend kom ik tot mijn doel, zuurstof- en natuurrijker en zonder hoest en geproest.

Lees meer in: Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!