De media omarmt de kou

De media omarmt de kou. Recentelijk hebben we de Amstel Ice Swim gezwommen, massaal de nieuwjaarsduik gedaan en de Wim Hof instructeurs in een koud bad gezet: het stond allemaal in gedrukte of online media. De media loopt steeds meer warm voor de nieuwste versie van warmte, namelijk de kou. Of je nu een ijsbad neemt, zwemt of plonst, waar een FrisseDuik plaatsvindt zijn de journalisten deze winter. Soms doen ze zelfs mee (toch @nataschasmit?).

Ice4Life, ijskoud diep gaan voor een ander

Ze waren uiteraard ook in Oostenrijk, toen ik er vorige maand met de andere deelnemers met of zonder gezondheidsklachten deelnam aan het Ice4Life event.

Ice4Life vierde in Sankt Michael het 5-jarige bestaan van deze koude triatlon, waarbij honderd deelnemers een uur lang buiten hardlopen, een uur fietsen of langlaufen en 10 minuten in een ijswak zitten, en allemaal zeer schaars gekleed. De mannen vaak in ontbloot lichaam en de vrouwen in een topje en korte broek. Wat bezielt ons om onszelf zo fysiek en mentaal uit te dagen? Draait het om controle, om de kwaliteit van onze gezondheid te beheersen? Of is er gewoon een steekje los?

Kort en bondig JA

Ja, we willen graag weer regie krijgen over ons leven en van onze gezondheid, en ja om dit doel te bereiken gebruiken we kou als warmtebron. Kou is een jas die we aantrekken en die ons past. Kou beïnvloedt onze vetlaag, kou bepaalt mede onze fysieke gesteldheid. Doordat we regelmatig de kou opzoeken past ons lichaam zich aan, onder andere door bruinvet aan te maken. Daar ga ik zeer snel ook een blog aan wijden. 

Kou kan verslavend werken. Waarom? Omdat we ons zelf er beter door gaan voelen. Het geeft ons een energiekick, en weer vertrouwen in ons lichaam. Niet zo gek, en best een gezonde verslaving dus!

Boodschap van kou: kou is voelen

De boodschap van kou is “ga voelen, zoek me eens op, kijk wat ik voor je kan doen, daag me uit, omarm het avontuur “ en uiteindelijk… “ik ben je nieuwe vriend”.

Zelf kan ik me geen dag meer voorstellen zonder kou. In de winter leef ik op en omarm ik de kou op wat voor een manier dan ook. Dat kan zijn door de verwarming niet aan te zetten, dat kan zijn door standaard onder een zomerdekbed te blijven slapen, dat kan zijn door een koude douche te nemen, dat kan zijn door dun gekleed te gaan hardlopen buiten, dat kan zijn door de hele dag op blote voeten te lopen, binnen of buiten en dat kan zijn door te gaan zwemmen buiten.

Een zinvolle media-hype

Wat je ook doet, realiseer je dat je kou kan omarmen en beetje bij beetje kunt inbedden in je dagelijks bestaan. De media die erop af komen, doen dat misschien in eerste instantie omdat ze het ‘raar’ vinden, maar steeds meer journalisten zien hoe heilzaam kou is. Kou is het nieuwe warm. Kou is zooooo 2020!

Lees ook mijn blog over hoe je warm loopt voor zwemmen in koud water!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!