FrisseDuik, openwaterzwemmen, kou vatten, koudetherapie

Nat het water in 

In de regen sta ik in badpak aan de waterkant, ik ben al kletsnat voordat ik het water in ga. Ik sta op de steiger en stiekem sta ik te genieten van de wolkbreuk die over ons land trekt. Wat een cadeau al die spetters. De regendruppels voelen hard op mijn lichaam. Iemand heeft de kraan volledig opgedraaid daarboven.  

Dan vat je toch kou?  

Er komt een voorbijganger voorbij, volledig bedekt: jas, laarzen en een paraplu. Hij loopt naar me toe en vraagt wat ik van plan ben daar aan de waterkant… Ik zeg met een trotse glimlach: Ik ga zwemmen”. De vriendelijke man kijkt verbaasd, paniekerig en bezorgd. Ik zie complete onrust en onbegrip in zijn gezicht, en hij vraagt voorzichtig met een zachte stem: “Maar dan vat je toch kou?” 

Ziek word je van virussen 

Kou vatten. Dat zit in ons hoofd, we worden ermee grootgebracht. Ik hoor het mijn moeder nog zo naroepen: “Kind, trek een jas aan anders vat je kou!” 

Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid. En ja, ik word ook heus nog wel eens ziek. Als één van mijn jonge kinderen maar vaak genoeg in mijn gezicht niest en hoest, ja dan kan ik het virus wel eens overnemen, maar meestal weet ik het te voorkomen. Hoe vaker mijn kinderen niezen of hoesten, hoe vaker ik het water en de kou opzoek. 

Bij mijn volle verstand 

Inmiddels ben ik volledig nat zonder nog één voet in het water te hebben gezet. De regenbui is volhardend. Boven mijn hoofd bevinden zich donkere, bijna zwarte wolken die heel dreigend lijken. 

De man is inmiddels doorgelopen, nadat ik hem er echt van heb weten te overtuigen dat ik met mijn volle verstand het water in ga. Ook al is het begin oktober, ik weet wat ik doe. 

Een warm bad en golven 

Ik strek mijn armen nog een keer uit en ik duik het water in. In één keer, nat ben ik toch al… en wat denk je? Het is een warm bad. Het open water is donker en grauw en door een briesje zijn er lichte golven maar dat maakt het zwemmen alleen nog maar leuker. De watertemperatuur is hoger dan de buitentemperatuur en nee, ik word niet ziek en vat geen kou. Ik word en ben krachtig en heb een enorme weerstand. Buiten zwemmen werkt mentaal bevorderend en koud water werkt ontstekingsremmend.  

Super woman! 

Je hoeft geen super woman te zijn om het inmiddels afkoelend water in te gaan, je wordt het als je in het water bent. 

Meer lezen over mijn ervaring met met koud water?

Bestel ook mijn boek ‘Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater’:

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0