Deze laatste week voor kerst zit mijn hoofd vol met to-do-lijstjes en afspraken. Ik red het niet met de 24 uur die in een dag zitten. Hoe behoud ik controle en de regie? Hoe kan ik zo effectief mogelijk met mijn tijd omgaan en voorkomen dat ik kopje onder ga in al die actiepunten? En hoe vind ik ook nog de tijd om dagelijks buiten te blijven zwemmen, met name nu in deze periode dat ik figuurlijk al mijn best moet doen om mijn hoofd boven water te houden?

Wat is echt nodig en wat niet?

Het antwoord voor mijn drukke agenda ligt voor de hand. Binnen handbereik.

Ik ga stapsgewijs kijken naar wat er echt nodig is die dag, wat ik kan uitbesteden en wat er geschrapt kan worden. Eigenlijk pas ik mijn koudwatertechniek toe op mijn gezin.

Ik ga koudwatertimemangement toepassen. Geen idee of het een woord is maar voor mij werkt het. En dikke kans dat dat voor jou ook geldt.

Ga gestructureerd te werk

Hoe ik dat doe? Als ik buiten ga zwemmen dan volg ik feitelijk 10 stappen waarbij de ene eigenlijk niet zonder de ander kan om veilig en succesvol buiten te zwemmen.

Stap 1 is bepalen dat ik het ga doen.
Stap 2 is kijken naar de weersomstandigheden.
Stap 3 is een zwembuddy laten aanhaken.
Stap 4 bepalen waar ik ga zwemmen.
Stap 5 mijn zwemtas inpakken, voorbereiden.
Stap 6 naar de zwemlocatie toe gaan.
Stap 7 uitkleden aan de kant.
Stap 8 zwemmen.
Stap 9 aankleden aan de kant.
Stap 10 naar huis en opwarmen.

Pak de controle en laat je niet gek maken

De komende week staan de volgende figuurlijke ‘duiken’ op mijn agenda: een kinderverjaardag van onze middelste zoon, de verjaardag zelf, een afscheid van school van de 2 jongste kinderen, kerstdiners op de scholen van alle 3 de kinderen, waarbij de oudste in een andere stad op school zit, winterbandenwissel die ik eindelijk laat plaatsvinden en daarnaast de huishoudelijke dingen als wassen, koken, boodschappen en vooral zwemmen. En niet alleen buiten zwemmen, maar ook in een binnenbad. Om te trainen voor mijn Amsteliceswim einde deze maand.

Minimaliseer – dat voelt vrij

En wat is nu mijn geheim om niet in de stress te schieten en ook deze week gewoon te blijven ademhalen?

Ik maak per dag een planning die bestaat uit maximaal 10 stappen. Dus bijvoorbeeld: ontbijten, kids naar school, zwemmen, werken, wassen, kids ophalen, koken, voorbereiden kinderfeestje, werken. Tien dingen en niet meer of minder. En elk van die tien dingen doe ik met volledige aandacht. Net als wanneer ik zwem.

Doe of je buiten bent

Want geloof me, als je nu buiten zwemt bij een watertemperatuur van 4 of 5 graden dan is er geen ruimte voor die oneindige actiepunt to do lijst. Er is alleen ruimte voor focus, controle en vooral genieten. Genieten van het feit dat je de ruimte en vrijheid hebt genomen om zeker nu even een momentje van rust in te bouwen en voor jezelf te kiezen om weer op te laden.

Onthecht, laat los en geniet

Druk zijn we allemaal het gaat er nu om hoe we ontspannen.

Dus vraag je jezelf af, wil ik mijn actielijst vandaag af krijgen? Is dit een must, is dit echt nodig of vraag jezelf af, voor wie wil ik mijn beste beentje voor zetten, voor wie doe ik dit alles.

En dan kan het zo zijn dat het antwoord is voor mijzelf of voor mijn gezin. Belangrijk is om dit doel voor ogen te blijven houden. Ik hou me daarbij vast aan de 10 stappen. Morgen is er weer een dag, vandaag is er ook ruimte om te genieten.

Meer lezen over wat zwemmen mentaal en fysiek met me doet?

Bestel dan nu mijn boek ‘Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater’:

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0