Nog twee dagen voor de Nieuwjaarsduik! Sinds 1960 duiken we massaal op 1 januari het water in. Vraag jij je nog af of je dit jaar wel of niet dit mee gaat doen aan dit Hollandse gebruik dat je inmiddels wel een traditie mag noemen? 

Ik lig meestal voor pampus op de bank

Ja, ik weet het: als je van íemand verwacht dat ‘ie meedoet aan de Nieuwjaarsduik dan ben ik het wel. En toch: ik weet dat de kans dat ik op 1 januari in het water lig heel klein is. 

In het verleden is gebleken dat ik vaak op 1 januari voor pampus op de bank lig. Futloos, moe en geen energie. En tja, dan is het juist heel goed om het koude water in te gaan en je lichaam en geest te verblijden met zo’n koude buitendouche… De realiteit wijst echter uit dat ik die douche op de eerste dag van het jaar meestal niet neem. En ergens voel ik nu een heel klein beetje de druk om toe te lichten waarom, dus vooruit: dat is omdat ik op 1 januari een uitzondering maak. Meestal ben ik gaar van de nacht ervoor, heb ik weinig heb geslapen en kan ik mezelf er moeilijk toe zetten om te gaan. Ik denk dan: ik duik, plons, zwem al bijna dagelijks, Ik sla deze even over. Ik neem een welverdiende snipperdag.

Duik samen

Toch wil ik jóu aansporen om wel te gaan. Die boodschap aan jou klinkt na deze inleiding misschien een beetje dubbel, maar toch wil ik hem jou op het hart drukken.

Wat namelijk heel leuk is aan de nieuwjaarsduik is dat je er niet alleen voor staat. Je kan samen met andere gegadigden de duik in het koude water nemen. Je kan samen gillen, genieten, zwemmen, filmen, lachen en weer opwarmen. Je kan dit gevoel van ‘YES we can!’ samen delen, samen je angsten of weerstand opzij zetten en gewoon gaan. Je bent niet alleen. Je doet het samen. En als het je bevalt: waarom zou je niet doorpakken en blijven dippen, plonzen, zwemmen? Misschien wel samen met anderen die je op 1 januari ontmoet? Het hoeft niet bij deze ene duik te blijven. 

Bereid je voor, ‘t is namelijk geen 20 graden

Overtuigd? Dan nog even een ‘maar’. 

Als je overmorgen een Nieuwjaarsduik doet – en nogmaals: ga alsjeblieft! – bereid je dan wel van te voren goed voor op wat je staat te wachten want een koudwatershock wil niemand ervaren. Als de duik op 1 januari je eerste koude duik is, dan is het goed om te beseffen dat je door de schrik van de kou je ademhaling binnen kan houden waardoor je gaat hyperventileren. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe kan je je dan voorbereiden? Door bijvoorbeeld nog even snel mijn boek ‘Buitenzwemmen, een FrisseDuik in natuurwater’ te lezen. Door te beginnen met koudwaterdouchen. En door vlak voor je het water in gaat wat ademhalingsoefeningen  ‘Adem rustig en diep in door je neus en volg de adem met je aandacht. Adem uit door je mond en voel ook nu hoe je adem uit je lichaam stroomt. Adem direct weer diep in door je neus en herhaal dit tien keer. Je brengt zo meer zuurstof in je bloed én je brengt bewustzijn naar je ademhaling. Als je het water in gaat, blijf je bewust doorademen. Zo voorkom je ademnood, hyperventilatie of koudwatershock.’ te doen. Dit om je bewust te laten worden van je ademhaling. 

Blijf het doen, je kan het

Dus bereid je vandaag en morgen nog even voor, bepaal waar en met wie je gaat duiken en geniet op 1 januari. Het wordt nog prachtig zonnig weer ook! Geniet volop van dit feestelijk Hollands avontuur. En denk je na de duik: ‘Dit smaakt naar meer!’, blijf het dan vooral doen. Want ook op andere dagen in de maand januari wil je graag weer fris en gezond van start gaan.

Sla je deze duik over omdat het je toch te koud lijkt, maar ben je tóch nieuwsgierig naar de super ervaring van koudwaterzwemmen? Bedenk dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt ook met mij samen zwemmen! Ik help je graag bij je eerste stappen in het buitenwater tijdens een workshop. En dat is óók een goede manier om het nieuwe jaar te beginnen!

Meer lezen over de kracht van winterzwemmen?

Bestel dan nu mijn boek ‘Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater’:

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0