Je gaat toch niet zwemmen met dit weer hè?

Voor mij is vrijwel elk weertype goed om te zwemmen. Ik schrik niet van regen of kou…, maar ondanks de hoge temperaturen vind ik het momenteel vaak geen weer om te zwemmen. Met reden. 

Met bakken uit de lucht

Het weer lijkt in Nederland steeds extremer te worden. De warmte neemt fors toe en met de toegenomen temperaturen krijgen we meer heftige regenbuien. Het komt met bakken uit de lucht en zo ook gisteravond bij ons op het erf. De parasols en opblaasbadjes (ook mijn opblaaszwembad) vlogen massaal door de lucht. En ik had in de middag nog een FrisseDuik genomen in de stralende zon. Hoezo regen?

Fout benauwd

Ondanks de zon was het vandaag een warme, benauwde dag. Vaak volgt dan een bui, zoals vandaag: miljoenen waterdruppels op ons erf.

Waar ik na zo’n warme dag graag als afsluiter nog buiten in de tuin in de regen sta te dansen, heb ik deze kans gisteren even laten varen. Er ging namelijk onweer mee gepaard. 

Dweilen met de kraan open

De regen was hard en veel en de regentonnen overstroomden letterlijk. De lucht was grauw en de donkere wolken trokken samen, de kraan boven stond open op standje hard.

Overstromingen in tuin, straat en schuur… Hitte werd verdreven, de afkoeling was begonnen. Heerlijk, maar niets zo onveilig als zo’n heftige regenval. Ga dan vooral niet buiten zwemmen! (Binnen zwemmen kon je inmiddels veilig – in onze volgelopen schuur!) 

Zwemmen, doe het veilig

Nu, een dag later, is het bewolkt en is de verkoeling toegenomen. Mijn zwemsessie heb ik al achter de rug. Vandaag was het wél veilig. Voorafgaand aan mijn zwemsessie heb ik buienradar gecheckt en vanavond neemt de kans op neerslag weer toe. Een paar regendruppels is niet erg. Sterker nog, dat is vaak meer dan welkom bij mij, niets is zaliger dan zwemmen in de regen met een paar golfjes. Regen geeft dubbel pret en nat worden we toch. Regen geeft verandering in natuur en dat zie ik graag. Regenwormen en vissen komen naar boven. Rietvogels schuilen, de watervogels gaan tijdens de regen door met waar ze mee bezig waren. Ik zwem door en laat alle waterdruppels van me afglijden terwijl ik naar de overkant crawl. En als ik klaar ben met zwemmen en de regen is gestopt, dan komen de rietvogels weer uit hun schuilplaats en gaan ze weer door met zingen. De insecten, libelles en zwaluwen komen graag weer over het water scheren. 

Nat uit bad – en het ruikt zo lekker!

Dus ja, ik zwem graag in de regen. Maar dan hebben we het over een matig buitje. Met wateroverlast door wolkbreuken kun je het zwemmen beter mijden.

Wees je daarom bewust van de extreme temperatuursverschillen en warmtetoename. Hoe zonnig de dag ook is, de kans op een fikse hagel-, regen- of onweersbui is aanwezig. Bij zulk extreem weer wil je graag je voetjes op het droge houden. Is de regen voorbij, ga dan naar buiten en ruik de geur die de regen heeft achter gelaten. Deze geur ontstaat als regen zich mengt met bepaalde stofjes van planten. Als het zo lang droog is wordt je van de geur vaak blij. Ik tenminste. Heb jij dat ook? Laat het me hieronder weten.

Heb je mijn boek: Buitenzwemmen een FrisseDuik in natuurwater! al gelezen?

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!