Waar wil je meer over weten?

< Alle onderwerpen
Print

Zwemlocaties openwater

Waar let je op bij je keuze qua openwater zwemlocaties?

Ook bij jou is er zwemwater waar je goed en veilig buiten kunt zwemmen. Waar let je op bij de keuze van zwemlocaties? 

 1. Is het water schoon of transparant? Zie de zwemwaterapp van Rijkswaterstaat of www.duikersgids.nl voor echt transparant water.
 2. Zijn er stromingen? Als je gaat zwemmen in water dat je nog niet kent, wees dan altijd bedacht op stroming. Vraag het aan de zwemmers die je tegenkomt of controleer het zelf. Zie veelgestelde vragen bij Rijkswaterstaat
 3. Is er plezier- of beroepsvaart waar je rekening mee moet houden? Boten veroorzaken risico’s voor zwemmers. Blijf altijd uit de vaargeul of vaarroute en wees bedacht op golven en stroming die worden veroorzaakt door boten. 
 4. Is het zwemgebied makkelijk te bereiken? Met auto en/of openbaar vervoer en de laatste wandeling naar het water. 
 5. Is er begroeiing die in de weg zit om het water in te gaan?
 6. Kan je makkelijk in en uit het water komen? Is er bijvoorbeeld een trapje, een steiger of een zandstrand? 
 7. Hoe is de bodem van het water? Draag zwemschoentjes als de bodem rotsachtig of stenig is, of wanneer je niet weet wat je op de bodem kunt verwachten.
 8. Hoe diep is het water op de gekozen zwemlocaties? Vergis je niet, vaak is het water in afgravingen of plassen extra koud vanwege de diepte. In zo’n diepe plas bevindt zich vaak op twee meter diepte een spronglaag. Dat is de grens tussen de minder koude bovenlaag en een steenkou- de onderlaag. Kramp ligt dan op de loer. Zoek als beginnende zwemmer de ondiepere gedeeltes op.
 9. Welke waterdieren zijn er? In Nederland zijn er weinig (water)dieren die gevaarlijk voor jou kunnen zijn, maar jij bent soms een gevaar voor hen. Zwem je in het broedseizoen, wees je dan bewust waar de nesten kunnen zitten rond jouw zwemlocaties en verstoor de dieren niet. Kijk op de website van de vogelbescherming en natuurmonumenten voor de meest actuele informatie. 
 10. Zijn er faciliteiten aanwezig, zoals toiletten, omkleedruimtes? Of een restaurant waar je na afloop even lekker kunt opwarmen?
 11. Zijn er andere passanten aanwezig waar je rekening mee dient te houden?
 12. Is er eventueel een plek waar je een beetje uit de wind zit, om bijvoorbeeld je af te dogen of om je zwemtas achter te laten?
Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0