Waar wil je meer over weten?

< Alle onderwerpen
Print

Hoe onderhoud je een wetsuit?

Het onderhouden van een wetsuit begint al bij het aantrekken van een wetsuit.

Vaak wordt er heel veel aan de pakken getrokken waardoor er halen of gaten kunnen ontstaan in het neopreem. Het aantrekken van een wetsuit kan het makkelijkste met katoenen handschoenen of met een boterhammenzakje. In instructie video’s van Personal Swimming is te zien hoe je het beste je pak kan aantrekken:

https://youtu.be/NQcEvw12QbE

Trek je wetsuit droog aan

Sommige zwemmers gebruiken uienzalf of olie om het wetsuit sneller aan te trekken. Op het moment dat dit geregeld gebeurd trekt dit in de stof en droogt deze uit. Dan scheurt het wetsuit sneller. Het beste voor het wetsuit en voor jezelf is om deze gewoon droog aan te trekken. Dan sluit het wetsuit het beste aan op je lichaam. Wanneer je wetsuit nat is of je lichaam nat is gaat dit alleen maar stroever.

Nazorg wetsuit

Qua nazorg is het belangrijk dat het pak schoon kan drogen. Spoel het pak uit onder de douche met koud of lauw water, heet water zorgt voor snellere slijtage en mogelijk krimpen van het pak. Om het pak te laten drogen is het slim om zoveel mogelijk lengte in het pak te houden, weg van radiotoren te houden en uit de zon. Het opbergen van de wetsuit is het slimst op een kleerhanger en dan door het middelste gedeelte zodat er geen onnodige vouwen in het pak kunnen komen.

Mocht je het pak willen opvouwen, zorg er dan voor dat de armen gekruist liggen, de benen tot de heupen komen en dan nog 1x doorvouwen. Het neopreem is het sterkste waar de vouwen nu zitten.

Zorg er ook voor dat er niks op het pak ligt zodat het de vrije ruimte heeft en niet kan beschadigen.